Erre érdemes emlékezni 2016-ból - III. rész


2017. jan 01. írta: Takarék

Újabb eseménydús éven van túl a Takarék Csoport. 2016-ban sikeresen lezárult a takarékszövetkezeti szektor 2013-ban, a szövetkezeti hitelintézeti integrációs törvény nyomán kezdődött átalakításának első fejezete. A szektor megújulási folyamata új szakaszába léphetett, a fejlesztéseknek köszönhetően pedig már az első üzleti eredmények is jelentkeztek. Módosult az integrációs törvény, a kabinet új, a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztost nevezett ki, az újragondolt takarékszövetkezeti stratégia középpontjába pedig a versenyképesség növelése került. Többrészes visszatekintésünkben időrendi sorrendben szemezgetünk a takarékszövetkezeti szektor legfontosabb, 2016-os eseményeiből.

Július 7-én lemondtak tisztségükről az SZHISZ igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai. A 8-i közgyűlésen a tagok elfogadták a szervezet alapszabályának módosítását. Az alapszabályban átvezették az integrációs törvény módosításából eredő változásokat, mindemellett az SZHISZ igazgatóságának javaslatára – a felügyelettel való együttműködés kiszélesítése érdekében – az alapszabályban rögzítették, hogy a szervezet igazgatóságának ülésein a Magyar Nemzeti Bank képviselője állandó meghívottként, tanácskozási joggal vehet részt.

A közgyűlésen Bártfai-Mager Andrea a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: lezárult egy szakasz az integrációs folyamatban. Az Integráció értékeire alapozva stratégiaalkotó munka kezdődik a kormánybiztosságon, melynek során áttekintik azon területeket, amelyek nem megfelelően működnek vagy további fejlesztésre szorulnak. Az Integráció továbbépítésének célja, hogy a szektor hagyományaira és a takarékok értékeire alapozva egy olyan pénzügyi csoport épüljön, amely meghatározó szerepet tölt be a lakosság és a kkv-k pénzügyi igényeinek kiszolgálásában – mondta.

Új tisztségviselők az SZHISZ élén

Az SZHISZ július 18-ára összehívott közgyűlésén az MFB javaslatára az igazgatóság tagjának választották Vida Józsefet, a B3 TAKARÉK Szövetkezet elnök-ügyvezetőjét, Osztrogonácz Gábort, a Szigetvári Takarék ügyvezetőjét és Hartmann Imrét a Pannon Takarék Bank Zrt. elnök-ügyvezetőjét. A közgyűlés a felügyelőbizottság tagjává választotta Pardavi Tamást, a Pannon Takarék Bank Zrt. alelnökét, Csoltkó Endrénét, a Pátria Takarék elnök-ügyvezetőjét, és Bede Józsefet, a Szabolcs Takarék elnök-ügyvezetőjét. Az igazgatóság tagjai Vida Józsefet választották az SZHISZ igazgatóságának elnökévé, míg a szervezet ügyvezetőjének július 20-i hatállyal Gázmár Zoárdot nevezték ki.

Az SZHISZ legfontosabb döntéshozó szervei a szövetkezetek kezébe kerültek – hangsúlyozta az új tisztségviselők megválasztását követően Bártfai-Mager Andrea a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos. A kormánybiztos az SZHISZ tagjainak és új tisztségviselőinek aktív közreműködését és támogatását kérte a következő időszakban: az Integráció új stratégiájának megalkotása során nagy szükség van a véleménycserére, amely nélkül nem lehet sikeres és hosszú távú stratégiát létrehozni - mondta.

Júliusban stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Takarékbank és a Nemzeti Kisvállalkozás-fejlesztő Konzorcium. A megállapodás célja, hogy elősegítse a mikro-, kis- és középvállalkozások forráshoz jutását és beruházásaik sikeres megvalósítását. Az együttműködésnek köszönhetően a takarékokban hitelt vagy uniós támogatást igénylő ügyfelek szakértői segítséget kaphatnak pályázataik és hitelkérelmeik elkészítése és benyújtása során.

Újabb fúziókról döntöttek a takarékok

Július 31-én négy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei takarék: a Tiszavasvári, a Hodász-Porcsalma és a Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet beolvadt a Rakamaz Takarékszövetkezetbe, és így létrejött a KELET Takarék. Ugyanezen a napon a Hajdúdorog és Vidéke Takarékszövetkezet és a Tiszántúli Első Hitelszövetkezet pedig a Hajdú Takarékkal egyesült.

Pest és Nógrád megyében augusztus 31-ével öt takarékszövetkezet olvadt össze. A fúzióban a Veresegyház és Vidéke Takarékszövetkezet, a Cserhátvidéke Körzeti Takarékszövetkezet, a Drégelypalánk és Vidéke Takarékszövetkezet, az Érsekvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet és a Szécsény és Környéke Takarékszövetkezet vett részt. Az egyesülés nyomán CENTRÁL TAKARÉK Szövetkezet néven a térség egyik legjelentősebb pénzintézete jött létre.

Fellendülő jelzáloghitelezés

Szeptember elején újabb üzleti sikerről számolt be a Takarékbank. Jelentősen nőtt ugyanis a jelzáloghitelek értékesítése a takarékoknál 2016 első félévében, a második negyedben pedig az előző év azonos időszakához képest több mint háromszor annyi jelzáloghitelt folyósítottak. A takarékok által kezelt jelzáloghitelek állománya 4 százalékkal növekedett, ezzel 2016 első félévének végére fél százalékkal növelték részesedésüket a jelzáloghitelek piacán.

Szeptember első napjaiban derült ki, hogy Hungária Takarékszövetkezet néven az ország legtőkeerősebb takarékszövetkezete jön létre a Hungária Takarék Takarékszövetkezet, valamint a Zomba és Vidéke Takarékszövetkezet 2016 december végéig lezajló egyesülésével Tolna és Baranya megyében. Az egyesült, 41 kirendeltséggel rendelkező takarék mérlegfőösszege 47,3 milliárd forint (ehhez kapcsolódik még további 16,7 milliárd forint mérlegen kívül nyilvántartott ügyfélbefektetés), egyesített saját tőkéje eléri a 7 milliárd forintot.

Szeptemberben újabb jelentős, a családi otthonteremtési kedvezmény szabályozását illető, kedvező irányú változásokat jelentett be a kormány, így tovább bővült a CSOK-ra jogosultak köre. A CSOK olyan fontos feltételeit módosította a kormány, mint például a használati megosztás elfogadása vagy a gyermekekre vonatkozó életkori korlát 20-ról 25 évre való emelése. A Takarékbank a rendeletmódosítást követően a CSOK-igénylések számának érdemi növekedését valószínűsítette és azt, hogy a CSOK mellé felvett hitelek összege is emelkedni fog. A bank várakozásai szerint 2017-ben a 2016-os duplájára nőhet az újlakás-építések száma, akár mintegy 24 ezer egységgel is bővülhet a hazai újlakás-piac. Országszerte az ügyfelek fokozódó érdeklődését tapasztaljuk; a takarékok hitelintézetei 2016 első nyolc hónapjában összesen 3870 darab CSOK-kérelmet fogadtak be 12,1 milliárd forint értékben – mondta el Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

Szeptember első napjaiban megkezdődött az első, 0 százalékos kamat mellett az MFB Pontokon elérhető uniós hitel folyósítása: elsőként a Takarékbank Zrt. és az FHB Zrt. egy-egy ügyfele jutott hozzá az igényelt visszatérítendő forráshoz. A Takarékbank budapesti fiókjában Led-falas utánfutó finanszírozására igényelték sikerrel a hitelt, míg az FHB szegedi fiókjában gépvásárlással kapcsolatban szolgálták ki az ügyfelet. A Mikro, Kis- és Középvállalkozások Versenyképességének Növelése Hitelprogram szeptember elejétől már 289 hitelintézeti fiókban működő MFB Ponton volt elérhető a vállalkozások számára.

Az ugyancsak szeptemberben napvilágot látott adatok szerint a takarékok által kezelt megtakarítási állomány dinamikusan bővül; 2016 első félévének végére több mint hatvan milliárd forinttal, 1301 milliárdról 1362 milliárd forintra nőtt éves összevetésben. A növekedés elsősorban az állampapírok és a befektetési jegyek növekvő értékesítésének volt köszönhető. A takarékok által értékesített befektetési állomány a félév végére túllépte a 300 milliárd forintot, közel 70 százalékkal meghaladva a 2015 júniusit. A következő két évben a lakosság és a vállalatok megtakarítási állományának további emelkedése várható – közölték a Takarékbank elemzői.

Magyarország visszatért a klubba

Azt követően, hogy májusban a Fitch Ratings visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati csoportba a magyar államadós-besorolást, szeptember közepén az S&P is felminősítette Magyarországot, miután az elemzői várakozásokra rácáfolva BBB mínuszra javította a magyar besorolást. Ezáltal a három nagy hitelminősítő közül kettő - a Fitch Ratings és immár az S&P is a befektetési ajánlású osztályzati sávban tartotta nyilván Magyarországot, ami azt jelentette, hogy az intézményi befektetők szempontjából az ország ismét befektetésre ajánlott adóssá vált.

Szepember 30-án M7 TAKARÉK Szövetkezet néven egyesítette erőit a Somogy Takarékszövetkezet, a Dél-Zalai Egyesült Takarékszövetkezet, valamint a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet, míg október elsejével a Lébény-Kunsziget Takarékszövetkezet és a Bakonyvidéke Takarékszövetkezet egyesült a Pannon Takarék Bank Zrt-vel.

Folytatjuk..

2016_blog2.jpg

Szólj hozzá

jelzáloghitel fitch ratings MNB Takarékbank MFB FHB SZHISZ CSOK Bártfai-Mager Andrea KELET Takarék nemzeti kisvállalkozás-fejlesztő konzorcium CENTRÁL Takarék