Ekkora fizetésemelésre számíthatunk jövőre


2016. dec 23. írta: Takarék

Októberben 5,4 százalékkal emelkedett az átlagos bruttó bér a nemzetgazdaságban éves összevetésben. A Takarékbank várakozásai szerint 2016 egészében markánsan, 7 százalék körüli mértékben bővülhetnek a reálbérek, ami jövőre az átlagosan 2 százalékra emelkedő infláció mellett is megismétlődhet.

Az szja kulcsának idei csökkentése miatt a nettó bérek éves alapon 7 százalékkal, míg a reálbérek az infláció gyorsulásának hatására 6 százalékkal nőttek októberben.

Ami a jövő évi kilátásokat illeti, a nettó bérnövekedés üteme a 9-10 százalékot is elérheti 2017-ben a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése mentén, továbbá a folytatódó bérkorrekciók és bizonyos foglalkozásokban az életpálya-modellek kiterjesztése révén - értékelt Oszlay András, a Takarékbank vezető elemzője.

Egyre jobban kirajzolódik ugyanakkor, hogy a foglalkoztatás bővülése lassulóban van, különösen a versenyszektorban - ez a munkaerő-tartalék gyors fogyatkozása, és az ebből fakadóan egyre feszesebb munkaerőpiac mellett elkerülhetetlen - fűzte hozzá a szakember. Ez tehát inkább munkaerő-kínálati elégtelenségből fakad, ami fokozhatja az amúgy is felerősödött bérnyomást. Ezzel együtt nem várható az infláció robbanásszerű megerősödés. A lakosság egyéb jövedelmei nem nőnek hasonló dinamikával, a megtakarítási hányad nem csökken a háztartások körében, a megnövekedett fogyasztás egy része pedig még az előző időszaki elhalasztott fogyasztás pótlásának felel meg, így nem épül fel jelentős kereslet oldali inflációs nyomás - mondta.

huszas_mnb.jpg

Szólj hozzá

fizetés keres reálbér bérek lakossági fogyasztás Takarékbank Elemzés Oszlay András