Vállalkozások figyelem! Új hiteltermékek az MFB Pontokon


2016. dec 09. írta: Takarék

Tíz új, európai uniós hitel- és vissza nem térítendő támogatással kombinált hitelprogram válik igényelhetővé a vállalkozások számára 2017 februárjától az MFB Pontokon. A programok jelentős részében kombinált termékekre pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások, azaz a visszatérítendő pénzügyi eszköz, vagyis hitel mellett vissza nem térítendő támogatás is elérhető lesz számukra.

mfb_pont_startoljon_el.jpg

A termékek célrendszere rendkívül változatos, egyebek mellett infokommunikációs fejlesztésekre, energiahatékonysági beruházásokra, kapacitásbővítésre vagy élelmiszeripari komplex beruházásokra lehet majd igényelni forrást.

A hitelprogramok visszatérítendő pénzügyi eszköz forrásaihoz kiemelkedően kedvező feltételekkel, jellemzően 15 éves futamidővel és 0-2 százalékos kamatszint mellett juthatnak a vállalkozások, 10 százalék saját forrás mellett.

Az új hiteltermékek jövő év februárjától ütemezetten válnak elérhetővé a Takarékbank, a B3 Takarék, a Budapest Bank és az FHB által országszerte üzemeltetett 442 MFB Ponton. A tíz hitelprogram elindulásával újabb 536,79 milliárd forint uniós forrás nyílik meg a vállalkozások számára, az ország kevésbé fejlett régióiban a GINOP, a közép-magyarországi fejlesztések esetében a VEKOP programok keretében.

2014 és 2020 között a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a Pénzügyi eszközök és szolgáltatások fejlesztése prioritási tengelyre a korábbi időszaknál több mint háromszor nagyobb összegű forrás, összesen mintegy 730 milliárd forint áll rendelkezésre, melynek mintegy 80 százalékát hirdeti meg a kormány 2016 végéig.

Az MFB Pontok jelenleg két, a vállalkozások által igényelhető nullaszázalékos hitelt kínálnak, a Mikro, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitelprogramot, valamint a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében hitelprogramot.

Az MFB Pontokon 2017 februárjától elérhető hitelprogramok

TERMÉK

RELEVÁNS HITELCÉLOK

VT*

VNT*

ÖSSZESEN/MRD FT

Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hitel (GINOP)

Intelligens specializáció elveinek megfelelő termékfejlesztés, a technológiaátadásra, a társadalmi és öko-innovációra irányuló beruházások.

32

0

32,0

Vállalatok K+F+I  tevékenységének támogatása kombinált hitel (GINOP)

35

70

105,0

Infokommunikációs ágazatban működő KKV-k által előállított termékek és szolgáltatások piacra lépésének támogatása kombinált hitel (GINOP)

KKV felszereltségének, technológiai háttér és üzleti folyamatok modernizálása

30

24

54,0

Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása kombinált hitel(GINOP)

Felhőalapú vállalati szolgáltatások, IKT megoldások fejlesztésének támogatása kombinált hitel (GINOP)

 

KKV-k kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hitel (GINOP)

KKV-k kapacitásbővítő beruházások.

75

37,5

112,5

Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hitel (GINOP)

Komplex élelmiszeripari beruházások, új termelő eszközök, gépek technológiai rendszerek, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák környezetirányítási rendszerek.

50

50

100,0

Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hitel (GINOP)

Épületek megújuló energia felhasználásra és energiahatékonyság fokozására irányuló projektek

32,08

59,45

91,53

Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hitel (VEKOP)

Épületek megújuló energia felhasználásra és energiahatékonyság fokozására irányuló projektek

5,88

 

 

5,88

 

 

 

11,76

 

KKV energia hitel (GINOP)

Megújuló energiaforrás (a szélenergia kivételével) felhasználásával hálózatra termelés céljából villamos energia előállítása.

30

0

30,0

VT* - visszatérítendő pénzügyi eszköz forrás

VNT* - vissza nem térítendő támogatás

 

Forrás: Magyar Fejlesztési Bank Zrt./Nemzetgazdasági Minisztérium

Szólj hozzá

mfb uniós források MFB Pontok MFB Pont magyar fejlesztési bank zrt.