Ennyivel emelkedhetnek a fogyasztói árak jövőre


2016. dec 09. írta: Takarék

Novemberben átlagosan 1,1 százalékkal haladták meg a hazai fogyasztói árak az egy évvel korábbiakat. A Takarékbank prognózisa szerint az idei 0,4 százalékról 2017-ben 2,1 százalékra emelkedhet az átlagos infláció, azonban a 3 százalékot várhatóan így sem éri el 2018 előtt, ami lehetővé teszi a kamatok tartósan alacsony szinten tartását.

Egy év alatt az élelmiszerárak 0,7 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruk ára pedig 2,1 százalékkal emelkedett, vagyis a dohánytermékek jövedéki adóemelése még csupán kismértékben jelent meg az árakban. A szolgáltatások 1,8 százalékkal, a ruházati termékek 0,6 százalékkal, az egyéb cikkek 1 százalékkal, ezen belül az üzemanyagok 0,6 százalékkal drágultak. A háztartási energiaárak nem változtak, a tartós fogyasztási cikkek pedig 0,8 százalékkal kerültek kevesebbe, mint 2015 novemberében. A maginfláció 1,5 százalék volt, ami azt tükrözi, hogy a jelentős béremelkedések ellenére továbbra sincs inflációs nyomás a gazdaságban - kommentálta a KSH adatait Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Decemberben részben bázishatások, részben az üzemanyagárak emelkedése miatt az infláció 1,8 százalékra gyorsulhat, a jövő év végére pedig megközelítheti a 2 százalékot - prognosztizálta a szakember. Jövőre egyes alapvető élelmiszerek áfacsökkentése fékezi az inflációt, amit némileg ellensúlyoz a dohánytermékek jövedéki adójának további emelése. 2017 elején az infláció az üzemanyagárak alacsony bázisa miatt átmenetileg meghaladhatja a 2,5 százalékot, azonban a nyári hónapokra 2 százalék közelébe lassulhat vissza. A béremelkedések költség-, valamint keresletnövelő hatásai magasabb inflációt is okozhatnak, azonban ezt részben ellensúlyozhatja a munkáltatói terhek csökkentése, a forint erősödése, valamint a továbbra is igen alacsony nemzetközi inflációs környezet - értékelt Suppan.

fogyasztasihitel_mti_balogh_zoltan.jpg

Szólj hozzá

infláció fogyasztói árak inflációs ráta Suppan Gergely