Most kell beruházni az agráriumba
2016. december 07. írta: Takarék

Most kell beruházni az agráriumba

Rekord alacsonyak a kamatok és ebben a ciklusban még jócskán várható uniós támogatás, ezért most érdemes beruházásba kezdeni az agrárvállalkozóknak. Még sosem lehetett ilyen olcsón forrásokhoz jutni, az alacsony kamatok pedig a 2018-as év végéig mindenképp maradnak, ami a bankokat hitelezésre, a vállalkozókat pedig beruházásokra ösztönzi - mondta Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója az Agrárszektor Konferencia 2016 című rendezvényen.

Az agrárfinanszírozás jövőjével kapcsolatban az egyik legégetőbb kérdés, hogy mi lesz a Növekedési Hitelprogram (NHP) jövő márciusi kivezetése után: milyen termékkel állnak majd elő a bankok, amelyek az elmúlt években jelentős mennyiségű hitelt helyeztek ki a kkv-szektorba és azon belül is az agráriumba az NHP keretében?

Jelenleg jelentős összegben állnak rendelkezésre vissza nem térítendő és visszatérítendő EU-s források a hazai kkv-szektorban, miközben az elmúlt években végrehajtott kamatcsökkentéseknek köszönhetően a hitelintézetek piaci alapú hiteltermékei is egyre kedvezőbb feltételek mellett érhetők el.

Még sosem lehetett ilyen olcsón forrásokhoz jutni, a kamatszint pedig 2018 végéig a jelenlegi alacsony szinten stabilizálódhat - fogalmazott Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója a konferencián. Mivel a 2014-2020-as uniós támogatási ciklus felénél járunk, támogatásokra is jócskán lehet még számítani, így a mostani időszak ideális arra, hogy az agrárszereplők a támogatásokat hitelfelvétellel kiegészítve beruházásokba kezdjenek. A fejlesztésekbe azonban megalapozott üzleti tervvel érdemes csak belevágni, akinek pedig nincsenek most ilyen tervei, annak az alacsony betéti kamatok ellenére is érdemes lehet betétben tartani a pénzt - mondta.

blog_agrarkonfi20161207.jpg

Fotó: Agrárszektor.hu

Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (az AVHGA) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a mezőgazdasági hiteleken belül a garantált hitelek állománya az utóbbi években 25-31 százalékra nőtt a korábbi 20 százalék körüli arányról. Az utóbbi néhány évben tehát a hitelgarancia szerepe felértékelődött, ami a garanciaszervezetek nagyobb aktivitásán keresztül támogatta a kkv-hitelezés élénkülését. Kevesen tudják, hogy a garanciaszervezet azért van, hogy a bankok mögött nyújtson stabil szolgáltatást, amikor a hitelbírálat már megtörtént, tehát tulajdonképpen segít a bankoknak kihelyezni a hiteleket.

A végletek éve volt az idei a sertésszektorban, a piaci szereplőknek ársokkot kellett elviselniük - mondta Fórián Zoltán, a Takarék Agrár Központ vezető elemzője a konferencia sertésszektorról tartott panelbeszélgetésében. A 2016-os évben kis mértékben csökkent a világ sertéshús-termelése a kínai kibocsátás visszaesése miatt, bár a többi nagy piacot növekvő termelés jellemezte. A kínai folyamatoknak egyébként jelenleg haszonélvezői a magyar sertéstartók; a Takarékbank pedig a jövőre nézve lassú, kis mértékű, de tartós áremelkedést prognosztizál. 2016-ban az Európai Unió kibocsátása és exportja is növekedni tudott, jövőre azonban a termelés stagnálása és a kivitel csökkenése várható.

Magyarországon az elmúlt időszak legfontosabb változásának az tekinthető, hogy mára nettó importőr pozícióba kerültünk – mondta el a szakember hozzátéve, hogy a sertésszektor problémáit Magyarországon nem a támogatási rendszer fogja megoldani. A gazdáknak el kell dönteniük, hogy a tömegcikkpiacon kívánnak versenyezni, vagy tudnak megfelelő réspiacokat építeni – fogalmazott.

Forrás: Agrárszektor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartakarek.blog.hu/api/trackback/id/tr6612030991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása