Felpörögnek a magyar gyárak 2017-2018-ban


2016. dec 07. írta: Takarék

Októberben 2 százalékkal mérséklődött az ipari termelés az előző évihez képest, míg 2 százalékkal bővült az előző hónaphoz viszonyítva a KSH kiigazított adatai szerint. Az átmeneti fékezést követően a Takarékbank várakozásai szerint az idei 1,5-2 százalékról jövőre 5 százalékra, 2018-ban pedig tovább gyorsulhat a szektor növekedése.

A termelés váratlan visszaesése mögött egyedi tényezők állhatnak, hiszen szeptemberben nagyot ugrott az ipari aktivitást előre jelző feldolgozóipari beszerzési menedzser index, amely októberben is kiemelkedően magas volt, emellett a német Ifo index alakulása is a termelés élénkülését vetítette előre - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A makrogazdasági szakértő szerint az átmeneti fékezést követően a következő hónapokban újra élénkülhet az ipari termelés, amit a hazai és európai konjunktúramutatók is alátámaszthatnak. Így idén összességében 1,5-2 százalékkal bővülhet a szektor kibocsátása, míg jövőre 5 százalékra gyorsulhat a növekedés. A várhatóan üzembe álló újabb jelentős autóipari kapacitások miatt a bővülés üteme 2018-ban pedig tovább emelkedhet - mondta Suppan.

autogyar2_mti_ujvari_sandor.jpg

Szólj hozzá

ipar ipari termelés Takarékbank Suppan Gergely