Javuló eredmények az FHB-nál


2016. nov 18. írta: Takarék

Kiemelkedő vállalati hitelezési és pozitív adózás előtti negyedéves eredményekről számolt be az FHB Jelzálogbank Nyrt. Az FHB Bankcsoport 200 millió forint adózás előtti nyereséggel zárta az idei harmadik negyedévet, adózott vesztesége 223 millió forintra csökkent az egy évvel korábbi 502 millióról, kilenchavi adózás utáni vesztesége pedig majdnem 70 százalékkal, 1,769 milliárd forintra mérséklődött. Az eredmény javulásához a nettó díj- és jutalékbevételek, a pénzügyi műveletek eredménye és a működési költségek mérséklődése járult hozzá.

Az FHB működési költségei a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest 5,3 százalékkal 4,7 milliárd forintra mérséklődtek, ami lényegében megegyezik az előző év hasonló időszakának költségeivel. A működési bevételek a negyedévben 5,4 milliárd forintot tettek ki, 14,4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

A hitelkihelyezések volumene a harmadik negyedévben is kedvezően alakult, különösen a vállalati hitelezés területén volt aktív a bankcsoport. A vállalati kihelyezések 18 milliárd forintos összege az előző negyedévhez képest 50,2 százalékos, az egy évvel korábbihoz képest pedig 29,9 százalékos bővülést mutat. A lakossági hitelfolyósítások 6,4 milliárd forintos összege lényegében azonos az előző negyedévivel és 6,3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az első kilenc hónap során a lakossági kihelyezések volumene 18,2 milliárd forint, a vállalati kihelyezések nagysága csaknem 39 milliárd forint volt. A hitelek bruttó állománya szeptember 30-án 316,3 milliárd forint volt, ami az előző negyedév végéhez képest 2,3 milliárd forintos növekedés. A növekvő új hitelkihelyezéseknek köszönhetően tovább javult a hitelportfolió minősége. A bank nem teljesítő hiteleinek aránya tovább csökkent 12,3 százalékra, legutóbb öt éve állt ilyen alacsonyan.

A bankcsoport tagjai által kezelt megtakarításokon belül a negyedév során az állampapírok és egyéb értékpapírok volumene jelentős mértékben bővült, a lakossági betétek állománya kismértékű növekedést mutatott, míg a vállalati betéteknél csökkenés figyelhető meg. A konszolidált betétállomány szeptember végén 236,7 milliárd forint volt, ami 53,6 milliárd forinttal alacsonyabb az előző negyedév végi szintnél, miután júliusban a vállalati ügyfélkör további betétkivonást hajtott végre. A vállalati betétek volumene a harmadik negyedév végére 34 százalékkal, mintegy 113 milliárd forintra csökkent, míg a lakossági betétek állománya közel 4 százalékos, 4,6 milliárd forintos növekedéssel csaknem 124 milliárd forintot ért el. Az FHB csoport tagjai által kezelt összes (nem konszolidált) megtakarítás állomány 2016. szeptember 30-án közel 813 milliárd forint volt.

Az FHB csoport konszolidált mérlegfőösszege a negyedév végén 561,2 milliárd forint volt, ami a három hónappal korábbinál 9,1 százalékkal, a 2015. év végi mérlegfőösszegnél 24,7 százalékkal, 183,6 milliárd forinttal alacsonyabb.

A bankcsoport (első pilléres) tőkemegfelelési mutatója szeptember 30-án 14,71 százalék volt a három hónappal korábbi 14,56 százalék után.

fhb_mti-mathe_zoltan.jpg

Forrás: Budapesti Értéktőzsde

Szólj hozzá

vállalati hitelezés FHB Budapesti Értéktőzsde FHB Jelzálogbank