Új lendületet vesz a gazdaság


2016. nov 15. írta: Takarék

A várakozásoknak megfelelően 2 százalékkal bővült a magyar gazdaság a harmadik negyedévben az egy évvel ezelőttihez képest. A Takarékbank várakozásai szerint az utolsó negyedévben gyorsulhat a növekedés, 2017-ben és 2018-ban pedig tovább emelkedhet a tempó.

Szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 2016 harmadik negyedévében 0,2 százalékkal bővült a GDP az előző negyedévhez, míg 1,4 százalékkal az egy évvel ezelőttihez képest. Az első háromnegyed évben a növekedés szintén 2 százalékos volt.

A növekedéshez legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások és a mezőgazdaság járult hozzá, az ipar teljesítménye – feltehetően átmeneti tényezők miatt - stagnált, míg az építőipar kibocsátása kisebb mértékben, de tovább mérséklődött. A felhasználási oldalon a GDP-t leginkább a fogyasztás húzta, de a külkereskedelem hozzájárulása is pozitív lehetett, míg a beruházások esése valamelyest mérséklődhetett.

2016 utolsó három hónapjában nagyobb sebességbe kapcsolhat a gazdaság, részben az ipar javuló teljesítménye, részben a beruházások csökkenésének mérséklődése miatt, míg a fogyasztás tartósan húzhatja a gazdaságot - véli Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Az idei évben várhatóan 2,2 százalék alatti gazdasági növekedés jövőre jelentősen erősödhet, elsősorban a beruházásoknak köszönhetően. A beruházásokat az EU-források lehívásának gyorsulása mellett a lakás-, iroda-, valamint az állami beruházások érdemi felfutása és az újabb autóipari óriásberuházások élénkítik. Így összességében jövőre 3,3 százalékos GDP-növekedésre számítunk, ez azonban lényegesen élénkebb is lehet a bérek kétszámjegyű emelkedése esetén - fogalmazott a makrogazdasági szakértő, aki szerint 2018-ban a belépő új autóipari kapacitások hatására 4 százalék közelébe gyorsulhat a gazdasági növekedés.

autogyar_mti_ujvari_sandor.jpg

Szólj hozzá

gazdasági növekedés magyar gazdaság GDP gdp-növekedés Suppan Gergely