Csúcsközelben a magyar külkereskedelmi többlet


2016. nov 11. írta: Takarék

Szeptemberben 1040 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben, 175 millió euróval meghaladva az egy évvel ezelőtti értéket. A Takarékbank prognózisa szerint a többlet a tavalyi 8,1 milliárd euróról idén 9,6 milliárd euróig emelkedhet, jövőre pedig 8,6-8,8 milliárd euró körül alakulhat az élénkülő hazai beruházások, valamint az olajárak várható mérsékelt emelkedése miatt.

Szeptemberben az export 1,9 százalékkal bővült az ipari termelés alakulásával összhangban, míg az import értéke 0,2 százalékkal csökkent éves összevetésben. Az import visszaesését a továbbra is alacsony energiaárak magyarázzák, mivel a fogyasztás továbbra is élénk - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Az első kilenc hónapban 7,7 milliárd euróra nőtt a külkereskedelmi többlet, amely 1,22 milliárd euróval múlja fölül a 2015 első kilenc hónapjában elért szufficitet. A harmadik negyedévben összességében 352 millió euróval bővült a mérleg többlete, így az időszak során a fogyasztás mellett a külkereskedelem támogatta a GDP növekedését, míg a beruházások visszaesése jelentősen mérséklődhetett - fejtette ki Suppan. A makrogazdasági szakember várakozásai szerint az év hátralevő részében tovább erősödhet az export, amit támogat a hazánkban gyártott egyes autómodellek frissített változatainak forgalomba hozatala, az európai gazdaság lassú, de stabil növekedése, valamint az európai autóeladások dinamikus emelkedése is.

blog_kulkermerleg20161111.jpg

Szólj hozzá

export import külkereskedelem külkereskedelmi mérleg Suppan Gergely