Ennyivel drágult az élet egy év alatt


2016. nov 09. írta: Takarék

Októberben 1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon. A Takarékbank várakozásai szerint idén éves átlagban 0,4, jövőre pedig 2,1 százalék lehet az infláció, és mivel 2018 előtt nem éri el a jegybank 3 százalékos célértékét, így a kamatok tartósan alacsony szinten maradhatnak.

Az infláció enyhe emelkedését részben az üzemanyagok egyre alacsonyabb tavalyi bázisára, részben pedig az üzemanyagok jövedéki adójának emelése és októberi drágulása okozta. Egy év alatt az élelmiszerek 0,4 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruk 2 százalékkal, a szolgáltatások 1,6 százalékkal, a ruházati termékek pedig 0,5 százalékkal drágultak, míg az egyéb cikkek ára 1,5 százalékkal, ezen belül az üzemanyagárak 1,5 százalékkal növekedtek. A háztartási energiaárak nem változtak, a tartós fogyasztási cikkek pedig 0,5 százalékkal kerültek kevesebbe, mint egy évvel korábban.

A maginfláció októberben 1,4 százalék maradt, a jelentős béremelkedések ellenére tehát továbbra sincs inflációs nyomás a hazai gazdaságban - értékelt Suppan Gergely, a Takarékbank vezető makrogazdasági elemzője. Várakozásai szerint novemberben részben bázishatások, részben a dohánytermékek jövedéki adójának emelése miatt az infláció 1,4 százalékra emelkedhet, év végére pedig megközelítheti a 2 százalékot. Jövőre az inflációt egyes alapvető élelmiszerek áfacsökkentése fékezi, amit némileg ellensúlyoz a dohánytermékek jövedéki adójának emelése. 2017 elején a fogyasztói árak növekedésének üteme átmenetileg 2,5 százalék fölé kerülhet, azonban a nyári hónapokra visszaereszkedhet 2 százalék közelébe. A 3 százalékos inflációs célt 2018 előtt várhatóan nem éri el a ráta, ami lehetővé teszi a kamatok tartósan alacsony szinten tartását is - fogalmazott Suppan.

shopping-669354_1280.jpg

Szólj hozzá

infláció fogyasztói árak inflációs ráta Suppan Gergely