Egyre többet költünk a boltokban


2016. nov 08. írta: Takarék

A várakozásokat meghaladóan, 5,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben az előző havi, naptárhatással megtisztított 4,3 százalékos adatot követően. A Takarékbank elemzői szerint idén éves átlagban közel 5 százalékkal, 2017-ben pedig újabb 3,5 százalékkal nőhet a boltok forgalma.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,9 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 5,4 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 7,7 százalékkal nőtt a forgalom az első őszi hónapban.

Az év hátralevő részében hasonló mértékben folytatódhat a növekedés a reálbérek és a foglalkoztatás emelkedése miatt - értékelt Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A szakember szerint a fogyasztás élénkülését az idén mintegy 7 százalékos reálbér-emelkedés, illetve a személyi jövedelemadó mérséklése mellett a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac élénkülése, valamint a hitelek törlesztő részleteinek csökkentése is támogathatja. A háztartások mérlegének jelentős javulására, pénzügyi vagyonának érdemi növekedésére, valamint egyebek mellett a hitelfelvételi kedv javulására tekintettel pedig az sem kizárt, hogy a forgalom akár a prognosztizáltnál is nagyobb mértékben emelkedhet – tette hozzá.

blog_kiskereskedelem20161107.jpg

Szólj hozzá

reálbér kiskereskedelem kiskereskedelmi forgalom Suppan Gergely