Az MFB-t is felminősítette a Moody's


2016. nov 08. írta: Takarék

Magyar bankok, köztük a Magyar Fejlesztési Bank osztályzatait javította a Moody's Investors Service. A lépés közvetlenül összefügg a magyar államadós-besorolás minapi felminősítésével.

A Moody's bankosztályzati lépései az MFB, az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank és a K&H Bank besorolásait érintik - jelentette be a nemzetközi hitelminősítő hétfő este Londonban.

Az MFB esetében a hitelminősítő a hosszú távú devizaadós-besorolást "Ba1"-ről "Baa3"-ra, a hosszú távú devizabankbetét-osztályzatot "Ba2"-ről szintén "Baa3"-ra, a rövid távú devizabankbetét-besorolást "Not Prime"-ról "Prime-3"-ra emelte.

A magyar bankok felminősítését az tette lehetővé, hogy a Moody's pénteken Magyarország hosszú futamidejű államkötvény-kötelezettségeinek osztályzatát az addigi "Ba1" szintről egy fokozattal stabil kilátású "Baa3"-ra javította, visszaemelve ezzel Magyarországot a befektetésre ajánlott szuverén besorolási kategóriába. A cég a lépéssel egy időben két fokozattal szintén "Baa3" szintre emelte az addigi "Ba2"-ről a magyar bankrendszerre megállapított hosszú távú devizabetét-besorolási országplafont is.

A Moody's a múlt héten az FHB több osztályzatát minősítette fel, annak ellenére, hogy a nyáron még leminősítési felülvizsgálat alá vette a pénzintézetet. A felminősítést elsősorban azzal indokolta, hogy a leminősítési vizsgálat indoklásában felsorolt kockázatok azóta jelentősen csökkentek, tekintettel arra, hogy az FHB fokozatosan egyre szorosabban integrálódik a magyar takarékszövetkezeti szektorba.

A hiteliminősítő a nyár folyamán az Erste Bank Hungary és az MKB különböző besorolásait is javította, miután magasabbra sorolta a magyar gazdaság makroprofil-minősítését is. A Moody's nem sokkal korábban az egész magyar bankszektor kilátását pozitívra javította az addigi stabilról, mivel „a javuló magyarországi működési környezet várhatóan jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének, és a szektor ismét nyereségessé válhat”. E döntéséhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte azt is, hogy a devizaalapú hitelek tavalyi átváltása jelentős eszközminőségi kockázatokat távolított el a rendszerből.

mfb_1.jpg

Forrás: MTI

Szólj hozzá

felminősítés MFB moodys investor service magyar fejlesztési bank zrt.