Szintet ugrott a magyar gazdaság – újabb felminősítések jöhetnek


2016. nov 05. írta: Takarék

Újabb fontos pozitív értékelést kapott a magyar gazdaság, miután a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service is visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a hazai államadós-besorolást. A Takarékbank értékelése szerint a kedvező folyamatok a következő években további felminősítéseket indokolnak, így az évtized végére több fokozattal a jelenlegi szint felett állhat a hazai adósság minősítése.

A Moody's péntek éjjel Londonban jelentette be, hogy Magyarország hosszú futamidejű államkötvény-kötelezettségeinek osztályzatát az eddigi "Ba1" szintről egy fokozattal "Baa3"-ra javította. Az új osztályzat kilátása stabil. Az új besorolás a Moody's módszertanában a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings Magyarországra kiadott "BBB mínusz" hosszú távú besorolásával.

Várható volt a felminősítés, mivel a Moody’s már tavaly novemberben pozitív kilátást adott a minősítésre, a folyamatok alakulása pedig megerősíti a felminősítés indokoltságát - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője, aki arra számít, hogy jövőre további pozitív kilátásokat adhatnak a hitelminősítő intézetek, ezeket pedig újabb felminősítések követhetik.

Reagált a gazdaság

A Moody's szerint a magyar gazdaság reagált a kormány számos jelentős szakpolitikai intézkedésére, így például a devizaalapú ingatlanhitelek átváltási programjára vagy a foglalkoztatást erősítő lépéseire. A hitelellátás bővülését és a befektetési klímát az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött, egyebek mellett a pénzügyi szektor adóterheinek csökkentését előirányzó megállapodás is támogatja. A hitelminősítő ezek alapján a következő években 2-2,5 százalékos növekedési ütemmel számol a magyar gazdaságban.

A felminősítés fő indokai közé tartozik a kormányzati elkötelezettség az adósságteher csökkentése mellett, amit jelez, hogy az államháztartás elsődleges egyenlege az elmúlt négy évben többlettel zárt. A magyar adósságmutatók tartósan tovább javulnak, a GDP-arányos államadósság-ráta jövőre 72 százalékra csökken a 2011-es 81 százalék körüli szintről – húzta alá a Moody’s.

Ehhez járul az államadósság szerkezetének kedvező változása, mindenekelőtt a korábbinál sokkal alacsonyabb devizaadósság-arány, amely erősíti a költségvetés ellenállóképességét a devizaárfolyam-sokkokkal szemben. Az államadósságon belüli devizaadósság-arány 2016 közepén hozzávetőleg 30 százalék volt, alacsonyabb a Moody's által a "Baa" besorolási sávban nyilvántartott szuverén adósok átlagánál, amely 35 százalék volt tavaly. A nem rezidens befektetők aránya a hazai adósságpiacon 2016 júliusáig 28 százalékra csökkent a három évvel korábbi 47 százalékról, ami mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét a tőkeáramlások esetleges hirtelen leállásával szemben - áll a Moody's elemzésében.

Csökkenő sérülékenység

A hitelminősítő kiemelte a magyar gazdaság külső sérülékenységének csökkenését is. A folyómérleg-egyenleg 2013 óta átlagosan 3 százalékos GDP-arányos éves többletekkel zár a 2008 előtti időszak 7 százalék körüli éves értékei helyett. Ez a kereskedelmi egyenleg robusztus és tartós javulását és az egyre sokszínűbb exportszerkezet is tükrözi - áll az elemzésben.

A Moody's lépését követően már mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja nyilván Magyarországot. Az intézményi befektetők szempontjából Magyarország azonban már a Moody's döntése előtt is befektetésre ajánlott szuverén adósnak számított. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

moodys_mti-epa.jpg

Forrás: MTI

Szólj hozzá

hitelminősítő felminősítés moodys investor service Suppan Gergely