Lakást venne vagy eladna? Erre mindenképpen figyeljen!


2016. nov 03. írta: Takarék

Igencsak felpezsdült a hazai ingatlanpiac a korábbi évek pangását követően. A vevők, az eladók, a befektetők, a fejlesztők és a hitelintézetek egyaránt jelentősen növelték aktivitásukat. A kereslet és a kínálat számottevő bővülése mellett az árak is érdemben emelkedtek. A feltételek szinte minden szereplő számára jóval kedvezőbbé váltak, azonban így sem könnyű pontosan felmérni a lehetőségeket. De vajon folytatódhat-e a felfutás, és hogyan alakulhatnak az árak a következőkben? Egyáltalán: mire érdemes leginkább figyelnünk, ha eladnánk vagy vásárolnánk? A Portfolio.hu Lakásklub október végi rendezvényén ezekre a kérdésekre is választ adtak a szakértők.

A magyarországi ingatlanpiac fellendülése több tényező egyidejű, kedvező hatására vezethető vissza. A lehetőségek bővülését a gazdasági növekedés, illetve a lakosság javuló anyagi helyzete alapozta meg, legnagyobb szerepük ugyanakkor kétségkívül az otthonteremtést közvetlenül támogató kormányzati intézkedéseknek van, úgymint: a CSOK bevezetése és kibővítése, a hitelek kamattámogatása, az új lakás építéséhez és az építési telek vételárához igényelhető adó-visszatérítési támogatás, illetve a lakás-takarékpénztárak állami támogatása. A hitelintézetek pedig új, kedvező hitelekkel versengenek az ügyfelek kegyeiért.

A pozitív változások és támogatások alapvetően rajzolták át a piacot. Így ma már számos olyan család is saját ingatlant vásárolhat vagy építhet, akik a korábbi években csak álmodozhattak erről. Leginkább a munkalehetőségek, az inflációs környezet, illetve az elérhető támogatások terén volt tapasztalható előrelépés, de a hitelezési feltételek, valamint a lakásárak és jövedelmek viszonya is érdemi kedvező változást mutat – húzta alá előadásában Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.

A kereslet megerősödése természetesen az ingatlanárak alakulását sem hagyta érintetlenül. A kínálati árak 2016 első negyedévében Budapesten csaknem tíz százalékkal ugrottak meg 2015 utolsó három hónapjához képest, de vidéken is több mint 6 százalékos volt a drágulás. A második negyedben pedig további 4, illetve 4,6 százalékkal nőttek az árak negyedéves összevetésben.

Megtorpant az áremelkedés

A kínálat bővülésének is köszönhetően, a legutóbbi adatok már az áremelkedés megtorpanását mutatják. A harmadik negyedben a fővárosban mindössze 2,4 százalékkal drágultak az ingatlanok, vidéken viszont már 2,8 százalékkal csökkentek az árak - derül ki az FHB Lakásárindex számaiból.

A szakértő előrejelzése szerint a piacra kerülő új lakások száma 2017 harmadik és negyedik negyedében tetőzhet. Ezzel nagyban összecsengenek a Takarékbank várakozásai is, amelyek szerint a tavalyi mintegy 8 ezret követően 2016-ban 11-12 ezer új lakás épülhet, 2017-ben pedig akár mintegy 24 ezer egységgel is nőhet a hazai újlakás-piac.

Az ingatlanpiac szárnyalását és a kínálat emelkedésének dinamikáját jelzi, hogy csak a szövetkezeti hitelintézetek által finanszírozott, értékesítési célú lakásépítési projektek keretében jelenleg több mint 3000 lakás épül – mondta el Méry Tamás, a B3 TAKARÉK Szövetkezet Vállalati üzleti igazgatója. A projektek száma idén több mint háromszorosára, a várható hitelösszeg és az épülő lakások darabszáma pedig mintegy ötszörösére nőtt.

Jó tanácsok

Ebben a kedvező helyzetben sem mindegy, hogy milyen taktikát követünk, akár eladóként, akár vevőként kívánunk a piacra lépni. A költözést tervezőknek természetesen érdemes keresgélnie, azonban ha alkalmasnak tűnő ingatlanra bukkannak, akkor nem javasolt túlságosan sokat várniuk – fogalmazott Ditróy Gergely. Az árkülönbségek miatt például annak is célszerű lépnie, aki a belvárosból szeretne az agglomerációba költözni.

A szakember szerint a befektetési céllal vásárlóknak mindenképpen célravezető tájékozódniuk a fejlesztőről, különös tekintettel a referenciákra. Ha a számok stimmelnek, akkor nem éri meg tovább várni, hiszen jelenleg évi 5 százaléknál magasabb hozamot ígérnek a feltételek.

Azoknak például, akik belvárosi lakást örököltek, ajánlott megfontolniuk a lakás kiadását – amennyiben nincs sürgősen szükségük nagyobb összegre. Aki pedig tanyát örököl, érdemes használnia azt.

CSOK és hitel: ezt tartsa szem előtt!

Sokan természetesen CSOK-ot, illetve hitelt is felvennének lakáscéljaik megvalósításához. Fontos, hogy már a tényleges igénylési folyamat megkezdése előtti menetrendet is pontról pontra megtervezzük – hívta fel előadásában a figyelmet Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese.

Először is, érdemes alapvető tervet, jövőképet kialakítani (például hány gyereket tervezünk; hol, milyen lakásban kívánunk lakni?). Mindenképpen tájékozódjunk, például a legközelebbi szövetkezeti hitelintézetben, ahol szakember segítségével ellenőrizhetjük a jogosultságunkat, illetve kalkulálhatjuk ki a támogatási összeget, és a banktól kapott minta alapján például előzetes költségvetést is készíthetünk. A folyamat megkönnyítése érdekében élhetünk az online regisztráció lehetőségével, így soron kívüli kiszolgálásban részesülhetünk.

Az online felületek használatával sok időt takaríthatunk meg az ügyintézési folyamatban – emelte ki. Az E-építési napló, az elektronikus építési engedély, az önálló (online) értékbecslés rendelése, az OEP-igazolás ügyfélkapun keresztül történő igénylése megkönnyíti és gördülékenyebbé teszi az ügyintézést. A problémamentes hitelfelvétel érdekében célszerű például úgynevezett Online Dossziét is létrehozni.

A körültekintő hozzáállás létfontosságú, hiszen a feltételek nem teljesítése húsbavágó következményekkel járhat. Az ügyfelek rendre belefutnak azokba a hibákba, amelyek akár egyesével is napokkal hosszabbítják meg a folyamatot. Jelentős időt vesztegetnek el például azzal, hogy hiányos a dokumentáció, hibás az adásvételi tartalom, avagy már-már lejáró érvényességű dokumentumot csatolnak az igényléshez. Az igénylési folyamat kockázatai minimalizálhatók, ha olyan bankot választunk, amelyik a teljes folyamatra kiterjedő szakértői tanácsadást is nyújt a finanszírozás mellé – hangsúlyozta Tokodi Gábor.

A felesleges köröket és a bosszankodást elkerülendő tehát, javasolt bármilyen konkrét lépés előtt tájékozódni, illetve kérdéseinkkel a legközelebbi szövetkezeti hitelintézet szakértőihez fordulni, akik a CSOK igénylésére és a kapcsolódó kedvező hitellehetőségekre vonatkozóan teljes körű, ingyenes felvilágosítást adnak.

 

eladolakas_mti_varga_gyorgy.jpg

fotó: MTI/Varga György

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

Szólj hozzá

ingatlan ingatlanpiac lakások lakásárak CSOK