Felminősítette a Moody’s az FHB Jelzálogbankot


2016. nov 03. írta: Takarék

Felminősítéssel és stabil kilátással honorálta a Moody’s Investor Service az FHB Bankcsoport helyzetének megszilárdulását. A minősítő az indoklásában elsősorban az FHB Bankcsoport Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetébe (SZHISZ) történő belépését, a tulajdonosi szerkezet konszolidációját, a bankcsoport jövedelemtermelő képességének javulását és likviditási helyzetének szilárdságát emelte ki.

A Moody’s azután javította az FHB Jelzálogbank Nyrt. besorolását, hogy idén júniusban még leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá helyezte a bank több hitelminősítési besorolását.

A hitelminősítő a bank több osztályzatán javított 2016. november 2-án. A hivatalos közlemény alapján B3-ra emelte Caa1-ről az FHB Nyrt. hazai és külföldi devizában denominált hosszú lejáratú betéteinek hitelminősítését. Hasonlóképpen javult az FHB Nyrt. hosszú lejáratú partnerkockázatának (CRA) besorolása B1(cr)-re a korábbi B2(cr)-ről, valamint a ratingek alapjául szolgáló úgynevezett kiigazított BCA (baseline credit assessment) hitelminősítése caa1-re emelkedett a korábbi caa2-ről. A hosszú lejáratú betétek ratingje stabil kilátású.

Javuló működési környezet

A Moody's idén nyáron a teljes magyar bankszektor kilátását pozitívra javította arra hivatkozva, hogy a javuló magyarországi működési környezet várthatóan jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének, és a szektor ismét nyereségessé válhat. A hitelminősítő azt is kiemelte, hogy a devizaalapú hitelek tavalyi átváltása jelentős kockázatokat távolított el a rendszerből.

A Moody's november 4-én vizsgálja a "Ba1" magyar államadós-osztályzatot, amelyre szintén felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben. Ha a hitelminősítő javítja a magyar szuverén besorolást, akkor Magyarország ennél a cégnél is visszakerül a befektetési ajánlású kategóriába. A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő ezt a lépést már megtette: a Standard & Poor's szeptemberben, a Fitch Ratings pedig májusban sorolta át a befektetési ajánlású sávba a magyar államadósság osztályzatát.

fhb_mti-mathe_zoltan.jpg

Forrás: FHB/MTI

Szólj hozzá

felminősítés FHB moodys investor service FHB Jelzálogbank