Még több kkv kaphat nullaszázalékos hitelt


2016. nov 02. írta: Takarék

Az élénk érdeklődésre tekintettel 44 milliárd forintról 70 milliárd forintra emelte a kormány a Mikro, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitelprogram keretösszegét. A vállalkozások az ország 428 pontján igényelhetik a nullaszázalékos kamatú hitelt a Takarékbank, a B3 Takarék, a Budapest Bank és az FHB alkotta konzorcium által üzemeltetett MFB Pontokon.

Májusi meghirdetése óta töretlen a vállalkozások érdeklődése a nullaszázalékos kamatú Mikro, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitelprogram iránt. A benyújtott hitelkérelmek összege már pár hónappal az indulás után meghaladta a 34 milliárd forintot. Ezért döntött a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) elérhető hitel keretének jelentős, 44 milliárdról 70 milliárd forintra történő megemeléséről.

Az eddig befogadott kérelmek hiteligénye általában nem éri el a 150 millió forintot: gépek, berendezések beszerzésére átlagosan 41 millió forint hitelt, míg gépjármű beszerzéséhez 10 millió forint körüli összeget igényelnek a vállalkozások. A legtöbb érdeklődő vállalkozás a feldolgozóiparban (23,34 százalék) és a kereskedelem (19,52 százalék) területén működik, 12,27 százalékot tesznek ki az építőipari, 7,85 százalékot pedig a vendéglátásban aktív cégek igényei.

Miután a Pest megyei fejlesztésekre a 2014-2020-as időszakban korlátozottan áll rendelkezésre forrás, a kormány elindította a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében hitelprogramot is. A Pest megyében - Budapest kivételével - elérhető forrás összege 3,67 milliárd forint, amelyet szintén nullaszázalékos kamattal igényelhetnek a vállalkozások, jellemzően kapacitásbővítésre, beruházásra, tárgyi eszköz beszerzésre.

A pénzügyi eszközök a 2014-2020-as programozási időszakban a korábbinál jóval nagyobb szerepet kapnak. A 2014-20-as időszakban a GINOP keretében a pénzügyi eszközök és szolgáltatások fejlesztésére több mint háromszor nagyobb összegű forrás jut, mint az előző, 2007-13-as időszakban. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a visszatérítendő támogatások céljára felhasználható, közel 700 milliárd forintos keretösszeg mintegy 75 százalékát a ciklus első felében hirdeti meg a kormány.

A Magyar Fejlesztési Bank jelenleg a Takarékbank, a B3 Takarék, a Budapest Bank és az FHB alkotta konzorcium segítségével nyújtja a hiteleket, első körben 442 MFB Pont nyílik meg. Az MFB közbeszerzést írt ki a hálózat bővítésére, így újabb pénzintézetek csatlakozhatnak a hálózathoz, amelynek köszönhetően az év végéig a terv szerint már közel 650 MFB Pont lesz az országban.

mfb.jpg

Forrás: MFB/MTI

Szólj hozzá