Élénk gazdasági növekedést jelez a foglalkoztatási adat


2016. nov 02. írta: Takarék

Tovább emelkedett a foglalkoztatottság július és szeptember között, a KSH adatai szerint már közel 4,4 millióan dolgoznak Magyarországon. A kedvező folyamatok tartósak maradnak, így a következő hónapokban a foglalkoztatottak száma elérheti a 4,4 millió főt, míg a munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,8 százalékról idén 5,3 százalékra, jövőre pedig 5 százalék alá eshet a Takarékbank elemzőinek várakozásai szerint.

A foglalkoztatottak száma 4,3 ezerrel nőtt a június-augusztusi átlaghoz képest, míg az egy évvel korábbit 126 ezerrel múlja fölül. A foglalkoztatottak számának növekedése annak köszönhető, hogy az elsődleges munkaerőpiacon 128 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, ami a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A foglalkoztatottság a harmadik negyedévben minden ágazatban nőtt: a mezőgazdaságban 11 ezer, a feldolgozóiparban 48 ezer, az építőiparban 8,2 ezer, a szolgáltatási ágazatokban 52,5 ezer, ezen belül a piaci szolgáltatások területén 35,4 ezer új munkahely keletkezett - húzta alá a szakértő. A közfoglalkoztatottak, valamint a külföldön dolgozók létszáma is hozzávetőlegesen ezer fővel esett vissza.

A munkanélküliek száma kis mértékben tovább csökkent a nyári hónapok átlagához képest. Éves összevetésben azonban jóval látványosabban, 66 ezerrel mérséklődött a számuk, így a munkanélküliségi ráta 6,6 százalékról 4,9 százalékra zuhant. A mutató az év második felében tartósan 5 százalék alá, a jövő év közepére pedig már 4 százalék közelébe süllyedhet.

A foglalkoztatás dinamikus bővülése élénk gazdasági növekedést tükröz, így a GDP növekedése a második félévben tovább gyorsulhat. A foglalkoztatás és a reálbérek lendületes növekedése pedig a fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását is támogatják - prognosztizálta Suppan, aki szerint mindeközben a munkaerőpiac szerkezete is kedvezően módosulhat.

autogyar_mti_ujvari_sandor.jpg

Szólj hozzá

munkanélküliség foglalkoztatottság foglalkoztatás munkanélküliségi ráta Suppan Gergely