Új takarékszövetkezeti stratégia: ezek a fő célok
2016. október 27. írta: Takarék

Új takarékszövetkezeti stratégia: ezek a fő célok

Közösen ünnepelte a Takarékossági Világnapot a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, a Takarékbank és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség október 27-én. Az eseményen Bártfai-Mager Andrea, postaügyekért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos ismertette az új takarékszövetkezeti stratégia főbb pontjait. A takarékokkal együttműködésben kialakított, a szektor céljait és értékeit teljes mértékben tükröző stratégia legfontosabb céljai az üzleti modellváltás és a minél szorosabb együttműködés - derült ki a három szervezet által közösen jegyzett sajtóközleményből. A kormánybiztos szerint új, előremutató fejezet kezdődött az Integráció életében, amit az is jelez, hogy a rendezvény három olyan szervezet összefogásával valósult meg, melyek meghatározó szerepet játszanak a takarékszövetkezetek életében.

 

takvilagnap1.jpg

Az Integráció új stratégiájának célja, hogy - összhangban a kormányzati szándékkal - erős, vidéken meghatározó, magyar tulajdonú, a takarékszövetkezeti értékeket megőrző bankcsoport jöjjön létre – fogalmazott az eseményen Bártfai-Mager Andrea. Elmondása szerint ahhoz, hogy ezt a céljukat elérhessék, illetve hogy fel tudják venni a versenyt a kereskedelmi bankokkal, a takarékoknak területileg koncentráltabbá kell válniuk, szélesebb termékpalettát és jobb minőségű szolgáltatásokat kell kínálniuk az ügyfeleknek. A fúziókkal erősebb, sikeresebb és átláthatóbb működésű takarékok jönnek létre, ami hosszú távon jövedelmező működést biztosít és elősegíti a magyar pénzügyi rendszer stabilitását is – fejtette ki.

takvilagnap2.jpg

Bártfai-Mager Andrea

A kormánybiztos beszédében nyomatékosította: a szorosabb integrációra a belső folyamatok, a szabályozás és bizonyos háttérterületek tekintetében is szükség van. A versenyképes banki működésnek az egységes informatikai rendszer, a központilag szabályozott működés, valamint az egységes arculat és kommunikáció is alapvető feltételei. A betétgyűjtés mellett az aktívabb hitelezés és az új, egységes termékpaletta bevezetése lehetővé teszi, hogy a takarékszövetkezetek a vidéki lakosság, a gazdálkodók és a helyi önkormányzatok első számú pénzügyi partnereivé válhassanak – mondta Bártfai-Mager Andrea, aki jelentős lépésnek nevezte, hogy az FHB csatlakozásával az Integráció saját jelzálogbankkal bővült. Az FHB hosszú évek óta a jelzálogpiac meghatározó, piacvezető szereplője, ami jelentős versenyelőnyt biztosít az Integráció számára - tette hozzá.

Történelmi esély kapujában

A szövetkezeti hitelintézeti szektor történelmi esélyt kapott arra, hogy az ország egyik legnagyobb, legstabilabb és legkorszerűbb pénzügyi csoportjává váljon – mondta Vida József, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének elnöke az ünnepségen. A szektor megújulásának első szakasza sikeresen lezárult, a Takarék Csoport ma már közös szabályok mentén egyre szorosabban együttműködő új pénzügyi közösség, amely mérlegfőösszegét tekintve a hazai bankpiac második legnagyobb szereplője. A közös stratégia sikeres megvalósításának kulcsa a versenyképesség növelése, amely csakis a hatékonyság további javításával és a takarékszövetkezeti szektor egységének erősítésével érhető el – emelte ki Vida József a közlemény szerint. Az SZHISZ igazgatóságának elnöke hangsúlyozta, hogy az integrációs szervezet ezért a jövőben is kiemelten fontosnak tartja a takarékokkal folytatott párbeszédet.

takvilagnap3_1.jpg

Vida József

Jó kezekbe került az Integráció jövője, mert immár a takarékszövetkezetekhez kötődő szakemberek vezetik azt – fogalmazott Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke. A szövetkezeti hitelintézeti szektort ugyanis kizárólag a takarékok világából érkező, azt jól ismerő vezetők téríthetik vissza a növekvő nyereségesség útjára, és állíthatják újra emelkedő pályára – tette hozzá. Az OTSZ elnöke szerint a szövetség 1990-es megalapításától elsődleges feladatának tekinti a takarékok érdekképviseletét és az Integráció egységének elősegítését. Ezért az OTSZ számára nagy jelentőséggel bír, hogy az új stratégia az együttműködés erősítését emelte középpontjába.

takvilagnap4.jpg

Demján Sándor

Új egység

A takarékszövetkezeti integráció új, korábban nem tapasztalt mértékű egységet mutat; ez az egység pedig a stratégia megvalósítása szempontjából alapvető jelentőségű – mondta Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója beszédében. A bank feladata a következőkben a stratégia következetes végrehajtásának elősegítése, a takarékok támogatása, tevékenységük koordinálása lesz. Ennek érdekében a Takarékbanknak meg kell újulnia, alkalmazkodnia kell a változásokhoz: amellett, hogy a takarékok napi működéséhez szükséges infrastruktúrát biztosítja, meg kell erősítenie a termékfejlesztési, üzletfejlesztési tevékenységét - mondta Szabó Levente, kiemelve, hogy a Takarékbank és a takarékszövetkezetek a stratégia újragondolásában is aktívan részt vettek.

takvilagnap5.jpg

Szabó Levente

A sajtóközlemény szerint a Takarékossági Világnap alkalmából tartott ünnepi rendezvényen a takarékszövetkezetek kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársai elismeréseket vehettek át. Az idei évben a saját szövetkezeti hitelintézetük jelölése eredményeként húsz dolgozó részesült Takarék Érdemérem kitüntetésben és pénzjutalomban.

A Takarékossági Világnapról

A Takarékossági Világnap a nemzetközi és magyarországi szövetkezeti szektor legfontosabb, tradicionális eseménye. Spanyolországban már 1921-ben megtartották az első Takarékossági Napot, a Takarékossági Világnap életre hívásáról pedig 1924-ben, első milánói konferenciájukon határoztak a Takarékbankok Világszervezetének (World Savings Banks Institute, WSBI) Európa, Ázsia és Ausztrália 28 országából delegált küldöttei. A döntés célja az volt, hogy ezt a napot a takarékpénztárak közös ünnepévé avassák, „az egyén és a közösség érdekeit egyaránt képviselő takarékossági mozgalom elterjesztése" érdekében. A Takarékossági Világnap ma már a takarékossági eszme és a felelős fogyasztói magatartás általános népszerűsítését szolgálja, amelyet a föld több mint 80 országában tartanak meg október utolsó munkanapján.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartakarek.blog.hu/api/trackback/id/tr6611843105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása