Kkv-k figyelem! - Pest megyében is elérhető az ingyenhitel


2016. okt 19. írta: Takarék

Immáron Pest megyében is elérhető nullaszázalékos kamattal a versenyképesség növelésének céljára igényelhető kisvállalkozói hitel. A jellemzően kapacitásbővítésre, beruházásra, illetve tárgyi eszköz beszerzésére felvehető hitel összege minimum 1 millió, maximum 50 millió forint lehet. Az innovatív kis- és középvállalkozások előtt pedig hamarosan újabb jelentős, 50 milliárd forintos forrás nyílik meg.

A Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében Hitelprogram százhárom, a a Takarékbank, a B3 Takarék, a Budapest Bank és az FHB alkotta konzorcium által üzemeltetett MFB Ponton érhető el 2016. október 15-től. A Budapest kivételével Pest megyében elérhető forrás összege 3,67 milliárd forint, amely 0 százalékos kamattal korszerű kapacitásbővítő gépi berendezések megvásárlásához igényelhető. Az éven túli lejáratú beruházási hitel futamideje maximum hét év, az elvárt saját forrás mértéke tizenöt százalék.

A Pest megyei fejlesztésekre a 2014-2020-as időszakban korlátozottan áll rendelkezésre forrás, ezen segíthet a most meghirdetett hitelprogram. A program célja olyan mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása, növekedési potenciáljának erősödése, amelyek pénzügyi szempontból életképesek, ugyanakkor a pénzpiacokon nem jutnak a szükséges finanszírozási forráshoz.

Új forrás innovatív kis- és középvállalkozásoknak

Első körben 50 milliárd forint uniós, illetve hazai forrású tőkebefektetéssel kezdi meg működését a közeljövőben induló Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealap-kezelő Társaság – közölte a napokban a Magyar Fejleszti Bank. Az MFB és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) együttműködésében megvalósuló kezdeményezés célja, hogy új alapokra helyezzék az innovatív kis- és középvállalkozások finanszírozását, támogassák a magyar startup ökoszisztémát, ezáltal növelve Magyarország versenyképességét.

Az NKFIH az alapkezelő működéséhez a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásaiból 30 milliárd forintot, az MFB saját forrásaiból pedig 20 milliárd forintot biztosít. A rendelkezésre álló 50 milliárd forintból 10 milliárd a legkisebb cégekhez juthat el, inkubátori szintű, kutatás-fejlesztési (KFI) célú beruházásokra fókuszálva, így akár 500 induló vállalkozás kaphat közel 10 millió forintot. További 16 milliárd forint adható innovatív cégek "magvető jellegű tőkeigényeire", ez a támogatás akár 60 millió forint is lehet, és mintegy 160-200 céghez juthat el. A fennmaradó 24 milliárd forint keretében az érettebb fázisban lévő cégek és projektek pályázhatnak, átlagosan 350 milliós támogatásért. A többlépcsős modellnek köszönhetően a támogatott cégek a kezdeti tőkeinjekció után fejlődésük minden szakaszában tőkéhez juthatnak.

Az MFB által idézett számítások szerint 2020-ig az alapkezelő akár több mint 1000, a KFI területén aktív vállalkozás részére biztosíthat forrást, ezáltal áthidalhatóvá válik számukra az a korai életszakasz, amikor a sikertelen üzleti kezdeményezések aránya jellemzően 90 százalék.

Az Állami Alapkezelő működési feltételeit az MFB csoport a kormányhatározatnak megfelelően 2016. október végéig alakítja ki, az első befektetések 2017 első negyedévében történhetnek meg.

mfb_pont_startoljon_el.jpg

Forrás: MFB/MTI

Szólj hozzá

kkv MFB MFB Pont nullaszázalékos hitel Mikro- kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Pest megyében Hitelprogram