Masszív béremelkedést hozott a nyár vége


2016. okt 19. írta: Takarék

Az előző hónapokhoz képest lényegesen gyorsabban, 8,6 százalékkal emelkedtek a nettó reálbérek augusztusban. A tavalyi 4,6 százalékot követően idén összességében 7,1 százalék, de akár ennél is nagyobb lehet a növekedés üteme - vélik a Takarékbank elemzői.

Egyre többet visznek haza a magyar munkavállalók – derül ki a KSH legújabb adataiból. A statisztika szerint az utolsó nyári hónapban a bruttó bérek 6,7 százalékkal, míg az szja-kulcs egy százalékpontos csökkentése miatt a nettó bérek 8,5 százalékkal nőttek. A versenyszférában a bérnövekedés 6,2 százalékra gyorsult, míg a rendszeres bérnövekedés üteme 6,5 százalékra emelkedett. A közszférában továbbra is erőteljesen, 7,9 százalékkal emelkedtek a keresetek, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig a növekedés 8,5 százalék volt. Az alkalmazásban állók száma összességben 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbiakat, miközben a versenyszférában alkalmazásban állók létszáma 3,4 százalékkal bővült.

A bérdinamika az év hátralevő részében is tartósan magas maradhat az egészségügyi bérek jelentős növelése miatt - mondta el Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A 2016-ra várt 7,1 százalékos emelkedéssel 2013 óta az idei év végéig kumuláltan 19 százalékot megközelítő mértékben, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig közel 22,6 százalékkal erősödhetnek a reálbérek. 2017-ben pedig további 3,2 százalékkal gyarapodhatnak a reálbérek.

A nettó reálbérek azonban akár jóval dinamikusabban is bővülhetnek 2016-ban, tekintettel egyes hiányszakmákra, a bizonyos esetekben kétszámjegyű bérmegállapodásokra, valamint arra, hogy több ágazatban folyatódik az életpályamodellek bevezetése – fogalmazott a szakember.

A korábbi években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, a devizahitelek rendezése, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években a fogyasztás lehet a gazdasági növekedés húzóereje.

20161019_keresetek.jpg

Szólj hozzá

reálbér bérek keresetek Suppan Gergely