Egy jó váltással havonta tízezreket spórolhat!


2016. okt 18. írta: Takarék

Magasnak találja meglévő hitele kamatát? Többféle kölcsöne is van, köztük magasabb és alacsonyabb kamatúak is? Szeretne havonta kevesebbet fizetni a hitelek után a bankoknak és más pénzügyi intézményeknek? Ha így van, érdemes elgondolkodnia az adósságrendező hitelen.

Sokan csak akkor nézik át a hitelintézetek hitelajánlatait, ha éppen pénzre van szükségük. Aki már megkapta a kölcsönét, és nincs szüksége újabb hitelre, törleszti a régi kölcsönt, és ritkán néz körül a pénzügyi termékek között. Ez pedig nagy hiba. Sok olyan kölcsön van ugyanis a háztartásoknál, amiket ki lehet váltani olcsóbbra egy adósságrendező hitellel, ezért mindig érdemes figyelni a banki ajánlatokat. Különösen annak célszerű körülnéznie közöttük, aki egy időben többféle hitelt is törleszt.

PSZAF_nagyito.jpg

Érdemes újraszámolni

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az új hitelek kamata jellemzően alacsonyabb a meglévő kölcsönökénél. Ha valaki most kiváltana egy átlagos, 6,5 millió forintos lakáshitelt valamelyik banknál, körülbelül 2 ezer forinttal csökkenne a törlesztőrészlete a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. Egy ingatlanra azonban nemcsak lakáscélú, hanem szabad felhasználású jelzáloghitel is felvehető, szintén nagyon alacsony kamattal. Ha valaki egy magas, 15-20, sőt, nemritkán 30 százalékos kamatú hitelt, például áru-, gépjármű-, fedezet nélküli személyi hitelt vált ki kedvezőbb kamatozású,jelzálogalapú szabad felhasználású kölcsönre, az havonta akár több tízezer forinttal is csökkentheti a törlesztőrészleteit. További előny, hogy az adósságrendezés után nem kell többé többfelé fizetni a részleteket, elég havonta egyszer, egy hitelintézet felé törleszteni.

Rendezik a régebbi tartozásokat

Az adósságrendezés menetrendje a következő. Az ügyfélnek be kell mennie a kiszemelt hitelintézetbe, amelynél a kiváltó hitelt igényli. A hitelintézet összesíti a más pénzügyi intézményeknél lévő tartozásokat, és kalkulációt készít arról, hogy ha az ügyfél mindezeket egyetlen közös hitelbe összevonja, mennyi lesz a jövőben a törlesztőrészlet. Jelzálogalapú szabad felhasználású hitellel gyakorlatilag bármilyen korábbi hitelt ki lehet váltani. Olcsóbbra cserélhető így a gépjármű-, az áru- és a személyi hitel is. Amennyiben az ügyfél a hitelkiváltás mellett dönt, az adósságrendező hitelt nyújtó pénzügyi intézmény kifizeti a többi hitelezőnek a korábbi hiteleket, gyakorlatilag végtörleszti a meglévő tartozásokat, az ügyfél ezek helyett egyetlen új hitelt kap, azt kell csak a továbbiakban törlesztenie. Később természetesen ezt az új hitelt is lehet elő- vagy végtörleszteni, sőt, ha az ügyfél talál kedvezőbbet, akár ki is válthatja.

20161018_takmag_adossagrendezo.jpg

Szükséges iratok

Ahhoz, hogy egy hitelintézet pontosan tudjon kalkulálni, és le tudja zárni más pénzügyi intézménynél a régebbi hiteleket, több dokumentumra is szükség van. Ki kell kérni például a fennálló tartozás(ok)ról az igazolásokat, amelyek megmutatják, hogy egy adott értéknapon az ügyfélnek mennyi tartozása van még a hitelintézet felé. Ezen feltüntetik a végtörlesztés esetleges díját is. Emellett szükség van még a kiváltandó kölcsönök szerződéseire, valamint az összes olyan dokumentumra, amely egy hitel igényléséhez általában kelleni szokott, például jövedelemigazolásra. A fedezetként felajánlott ingatlannal kapcsolatban is vannak elvárások. A kiváltandó hitel mögé természetes személy tulajdonában álló, Magyarország területén lévő, per- és igénymentes ingatlanfedezetet kell bevonni. Ha egy ingatlan nem nyújt elég fedezetet a többféle adósság rendezéséhez, akkor kiegészítő fedezetet is be lehet vonni. Egy ügyletbe általában legfeljebb három ingatlan vonható be fedezetként.

Amiket be kell szereznie

- Hitelkérelem (formanyomtatvány)

- Személyazonosító okmány, lakcímkártya

- Munkáltatói igazolás vagy NAV-jövedelemigazolás

- Egyéb jövedelmet igazoló dokumentumok

- KHR-nyilatkozat

- Dokumentum az elmúlt hat havi törlesztésekről

- Utolsó két havi fizetési számlakivonat

- Kiváltandó hitelt nyújtó hitelintézet igazolása a fennálló tartozásról

- A kiváltandó kölcsönügylet szerződése

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek!

A cikk a TAKARÉK családi magazin őszi számában jelent meg.

Szólj hozzá