NHP: több pénz jut forinthitelekre, több idő marad a lehívásra


2016. okt 16. írta: Takarék

Az MNB 60 milliárd forintot újraoszt a hitelintézetek között a Növekedési Hitelprogram (NHP) kivezető szakaszában a devizapillér fel nem használt keretösszegéből, amit forinthitelek nyújtására is felhasználhatnak majd. További kedvező fejlemény, hogy a jegybank a hitelek lehívására rendelkezésre álló időt fél évvel meghosszabbítja a program második és harmadik szakaszában, valamint az NHP Pluszban.

Az MNB 2016 januárjában indította el az NHP harmadik, kivezető szakaszát, amelynek I. (forint)pillérében 400 milliárd forintos keretösszeg erejéig nyújthatók forinthitelek a hazai kis- és középvállalkozások számára, míg a II. (deviza)pillér 300 milliárd forintnyi keretösszegéből a természetes devizafedezettel rendelkező kkv-k jutnak devizafinanszírozáshoz. Szeptember végéig mintegy 230 milliárd forintnyi szerződés megkötéséről érkezett be adatszolgáltatás az MNB-hez, azonban a szerződések jelentős részének beküldése az év utolsó negyedévében várható.

A teljes keretösszeg hatékonyabb felhasználása érdekében, valamint a vállalkozások részéről mutatkozó keresletre tekintettel a jegybank úgy döntött, hogy a devizapillér fel nem használt keretösszegéből 60 milliárd forintot újraoszt, és azt a forintpillér keretében bocsátja a hitelintézetek rendelkezésére. A bankok ugyanakkor a most kapott többletkeretük egy részét vagy egészét továbbra is felhasználhatják devizahitelek nyújtására, azért hogy a hiteligényekhez rugalmasan tudjanak alkalmazkodni.

Annak érdekében, hogy a hitelek lehívási határideje ne jelenthesse a nagyobb időigényű beruházások akadályát, az MNB az NHP harmadik szakaszában megkötött szerződések esetében a hitelrészek lehívására rendelkezésre álló időszakot további fél évvel, 2018. június 29-ig meghosszabbítja. Fontos, hogy a szerződéskötésre rendelkezésre álló, idei év végi határidő ugyanakkor nem változik. Ugyanezen megfontolásból az MNB az NHP második szakasza és az NHP Plusz keretében nyújtott beruházási hitelek (és pénzügyi lízingek) lehívására rendelkezésre álló időszakot is fél évvel, 2017. június 30-ig meghosszabbítja.

A program három szakaszában együttvéve szeptember végéig 34 735 vállalkozás jutott finanszírozáshoz 2358 milliárd forint összegben.

20160908_nhp.jpg

Forrás: MNB.hu

Szólj hozzá

hitelezés MNB vállalkozói hitelek Növekedési Hitelprogram NHP