Ezek a leggyakoribb CSOK-kérdések - mutatjuk a válaszokat


2016. okt 16. írta: Takarék

A bővítés és felújítás, illetve építkezés különbségeinek meghatározása; a bekerülési költségek definiálása; valamint a saját erőre, a hasznos alapterületre, továbbá a mozaikcsaládok élethelyzetére vonatkozó előírások értelmezése okoz leginkább problémát a CSOK-ot igénybe venni kívánó ügyfelek számára a szövetkezeti hitelintézetek tapasztalatai alapján. Miután a feltételek nem, vagy téves ismerete jelentősen lassíthatja az igénylési folyamatot, a reméltnél szerényebb támogatási összeget eredményezhet, sőt, akár meg is hiúsíthatja a kedvezményt, az igénylési folyamat elindítása, sőt, már az ingatlanvásárlás, –építés és –bővítés előtt célszerű teljes körűen informálódni – figyelmeztetnek a szövetkezeti hitelintézetek szakértői.

 

Igencsak változatos kérdésekkel fordulnak az ügyfelek a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénylése során a szövetkezeti hitelintézetekhez. Az intenzív és sokféle tárgykört érintő érdeklődés egyáltalán nem meglepő, hiszen a családok igen jelentős, akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, valamint 10 millió forintos államilag támogatott lakáshitelt is kaphatnak lakáscéljaik megvalósításához.

A 2015. júliusától elérhető CSOK feltételeit a családok igényei alapján a kormány több ízben kedvező irányban módosította - legutóbb 2016 szeptemberében -, amelynek eredményeképpen a jogosultak köre jelentősen kibővült, az igénylésre vonatkozó előírások pedig egyértelműbbé váltak. Ezzel együtt a vonatkozó rendelet minden részletre kiterjedő, pontos ismerete nyilvánvalóan nem várható el az igénylőktől.

Ezt szem előtt tartva a szövetkezeti hitelintézetek mindenkinek személyre szabott, teljes körű, ingyenes tájékoztatást nyújtanak a feltételekről. Ehhez a felvilágosító tevékenységhez pedig blogunk is hozzá kíván járulni a maga eszközeivel, ezért összegyűjtöttük azt az öt kérdést és a rá adandó válaszokat, amelyek az ügyfelek részéről a leggyakrabban elhangzanak:

1. Bővítés vagy felújítás?

A szövetkezeti hitelintézetek tapasztalatai szerint a hozzájuk forduló ügyfelek jelentős része nincs tisztában a bővítés fogalmával, valamint a bővítés és az építés, illetve felújítás különbségeivel. Sokan abban a hiszemben folyamodnak a támogatásért a hitelintézethez, hogy a CSOK-ot felújításra is igényelhetik. A szabályozás azonban egyértelműen fogalmaz: a kedvezmény használt lakás vásárlására és bővítésére, valamint új ingatlan vásárlására vehető igénybe – felújításra tehát nem kérhető!

Gyakori probléma az is, hogy az ügyfél úgy épít új házat meglévő ingatlana mellett, hogy az építési engedély a már álló lakóház bővítésére szól. Nagyon fontos azonban, hogy az építési engedélynek mindig pontosan a jogszabály által részletesen szabályozott tevékenységre kell vonatkoznia. Ez a CSOK kedvezmény odaítélésének is alapvető feltétele, ráadásul ebben a konkrét esetben akár nagyobb támogatási összeg elérését teszi lehetővé. Az építési engedélyt mielőbb meg kell feleltetni a valóban megvalósítani kívánt lakáscélnak.

A bővítés és a felújítás nem ritkán egy időben valósul meg. Ebben az esetben – a kellemetlen meglepetéseket elkerülendő - az ügyfélnek célszerű a kivitelezővel is egyeztetnie arról, hogy melyik lépés minősül bővítésnek a jogszabály szerint.

Mi minősül bővítésnek?

Az épület függőleges (emeletráépítés, tetőtér-beépítés) és/vagy vízszintes irányú (hozzáépítés) fűthető hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység. Nem minősül bővítésnek a meglévő épület, épületrész vagy építmény átalakítása (pl: a terasz, gépjárműtároló beépítése, lakószobává alakítása, többlakásos épület esetében a szomszédos lakásból egy szobának a meglévő lakáshoz csatolása).

2. Számlák

Rendszeresek a számlákkal kapcsolatos kérdések is, úgy mint: kinek a nevére, milyen címre kell kiállítani a CSOK igényléshez is szükséges számlákat, mi fér bele a bekerülési költség fogalmába? A kiállított számláknak természetesen az igénylő nevére és címére kell szólnia, de a jogszabály a bekerülési költségekkel kapcsolatban is világosan fogalmaz, felsorolva az egyes elszámolható kiadási tételeket.

Melyek az elfogadható bekerülési költségek?

Bekerülési költségnek általánosságban az építési, közműbekötési és lebonyolítási költségek minősülnek - a telek megvásárlásához szükséges önerőt tehát máshonnan kell előteremteni. A gépkocsitároló helyiség építésével kapcsolatos kiadások például a bekerülési költségek körébe tartoznak – noha a garázs alapterülete nem számítandó bele a hasznos alapterületbe -, ugyanakkor a beépített vagy szabadon álló berendezési tárgyakkal kapcsolatos kiadások nem sorolhatóak ide.

3. A CSOK mint saját erő

Nem ritkán érdeklődnek az ügyfelek afelől, hogy saját erőnek számít-e a CSOK. Amellett, hogy a kedvezmény önerőnek minősül, azoknak, akik építkezéshez igénylik a CSOK-ot, fontos tudniuk, hogy a hitelintézetek a rendelet szerint a ház készültségi fokával arányosan, számlabemutatást követően folyósítják a pénzt. Ez azt jelenti, hogy a CSOK-ot és az esetlegesen kapcsolódó hitelt utólagosan kapják meg az igénylők. Magyarán az, aki csak a kedvezmény, illetve a hitel összegéből szeretne építkezni, nem tud elindulni pusztán ezek igénybevételével, vagyis számolnia kell a támogatás előfinanszírozásával is.

Ehhez kapcsolódóan az érdeklődők számára sokszor nem világos a folyósítás készültségi foknak megfelelő ütemezése sem. A hitelintézet a kedvezményt a lakás készültségi fokának megfelelő bekerülési költség 70 százalékát igazoló számla bemutatása után folyósítja. A készültségi fok az építkezés aktuális állását kifejező százalékos szám, tulajdonképpen annak kifejezése, hogy hány százalékos állapotban van az ingatlan az elérni kívánt kész állapothoz képest. A folyósítások számát, ütemét a hitelintézet az ügyféllel egyeztetve egyedileg határozza meg, azonban a pénzt minimum 2, maximum 5 részletben folyósíthatja.

4. Hasznos alapterület

Számos kérdés érkezik arra vonatkozóan is, hogy az ingatlan mely helyiségei számíthatók bele a hasznos alapterületbe, amelynek meghatározása ugyancsak gondot okozhat a támogatás kalkulálása, illetve az igénylés során. A támogatás összegét alapvetően meghatározza az ingatlan hasznos alapterülete, de az új lakás építése esetén fennálló áfa-visszaigénylés feltételei között is szerepelnek a hasznos alapterületre vonatkozó előírások.

Mi számít bele a hasznos alapterületbe?

A szabályozás e téren is iránymutatással szolgál, amikor az egyes ide érthető helyiségeket konkrétan definiálja az előszobától a lakószobákon át az egyéb helyiségekig. Eszerint a hasznos alapterület az ingatlan fűthető alapterületének a része, melynek belmagassága legkevesebb 190 centiméter. A hasznos alapterület a következő helyiségek alapterületének összege: előszoba, közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konyha, étkezőkonyha, fürdőszoba, WC, kamra, tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség. A garázs, a pinceszinti helyiségek, az erkély, a lodzsa és a terasz alapterülete ugyanakkor nem számítandó be.

5. Mozaikcsaládok élethelyzetéből adódó kérdések

A visszajelzések alapján nehézségeket jelenthet az igénylés alapját képező gyerekszám számítása is, azaz, hogy hány gyermek után jogosult a család a támogatásra. A CSOK-szabályok többnyire nem tesznek különbséget az élettársi, illetve a házastársi kapcsolaton alapuló családok között. Azonban a gyerekszám számítási módszere eltér az egyedülállók, házastársak, illetve élettársak esetében.

Egyedülállók, valamint házastársak esetében a CSOK-támogatás az igénylőkkel közös háztartásban élő, velük együtt költöző gyermekek után igényelhető. Mozaikcsaládok, vagyis élettársak esetén viszont úgy kell eljárni, hogy mindkét félre vonatkozóan külön-külön ki kell számolni, hogy a saját gyermekeik után mekkora kedvezményre lennének jogosultak. Az élettársak az így kiszámított összegek közül a számukra kedvezőbbet vehetik igénybe.

 

A felesleges köröket és a bosszankodást elkerülendő, érdemes bármilyen konkrét lépés előtt tájékozódni, illetve kérdéseinkkel a legközelebbi szövetkezeti hitelintézet szakértőihez fordulni, akik a CSOK igénylésével kapcsolatosan teljes körű, ingyenes felvilágosítást adnak.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

csok.jpg

 

Szólj hozzá

ingatlan lakáshitel lakásvásárlás szövetkezeti hitelintézetek családi otthonteremtési kedvezmény CSOK