Nyoma sincs adóemelésnek az árakban


2016. okt 12. írta: Takarék

Szeptemberben 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon. Az infláció mértéke némileg elmaradt az elemzői várakozásoktól, elsősorban azért, mert a jövedéki adó emelésének hatása még nem jelent meg a dohánytermékek árában. A Takarékbank elemzői szerint a tavalyi -0,1 százalékot követően idén 0,5, jövőre pedig átlagosan 2,1 százalékkal emelkedhetnek a fogyasztói árak Magyarországon.

Az infláció több hónapot követően tért vissza ismét a pozitív tartományba az első őszi hónapban. Az "előjelváltás" fő oka, hogy szeptemberben már érezhetőek voltak az üzemanyagárak tavaly év végi zuhanásának bázishatásai, emellett az autósok havi összevetésben is drágulást tapasztalhattak a benzinkutakon. A maginfláció minimális mértékben 1,4 százalékra gyorsult, tükrözve, hogy a jelentős béremelkedések ellenére továbbra sincs inflációs nyomás a hazai gazdaságban.

Az élelmiszerárak egy év alatt 0,8 százalékkal emelkedtek, a szeszesitalok, dohányáruk 2 százalékkal, a szolgáltatások 1,3 százalékkal, a ruházati termékek és tartós fogyasztási cikkek 0,2 százalékkal drágultak, míg az egyéb cikkek ára 0,7 százalékkal, ezen belül az üzemanyagárak pedig 3,9 százalékkal csökkentek.

Részben bázishatások, részben a dohánytermékek és üzemanyagok jövedéki adójának emelése miatt az infláció októberben 1,5 százalék közelébe emelkedhet, év végére pedig elérheti a 2 százalékot – fejtette ki Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Jövőre a béremelkedések, valamint a dohánytermékek jövedéki adójának további emelése a várt 2,1 százaléknál magasabb inflációt is okozhatnak, az egyes alapvető élelmiszerek áfacsökkentése, a forint erősödése, illetve a továbbra is igen alacsony nemzetközi inflációs környezet azonban ellensúlyozzák majd ezt a hatást a szakértő szerint. A fogyasztói árak emelkedésének üteme a 3 százalékos inflációs célt így várhatóan nem éri majd el 2018 előtt, ami lehetővé teszi a kamatok tartósan alacsony szinten tartását, továbbá a nem konvencionális eszközök alkalmazását – tette hozzá Suppan.

20161012_arak.jpg

Szólj hozzá

infláció fogyasztói árak Suppan Gergely