MFB Pontok: rohamtempóban bővül a hálózat


2016. okt 06. írta: Takarék

A tervezettnél is gyorsabban építi ki az MFB Pontok hálózatát a Takarékbank, a B3 Takarék, a Budapest Bank és az FHB alkotta konzorcium, szeptember végén már 428 MFB Ponton voltak elérhetők a visszatérítendő EU-támogatások. A 0 százalékos kamatozású hitelként elérhető, 44 milliárd forintos keretösszegű támogatásra eddig 34 milliárd forintnyi hitelkérelem érkezett - ismertette a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján az MFB vezérigazgató-helyettese, Bertalan Sándor.

Fontos különbség a korábbiakhoz képest, hogy a kapcsolódó költségek nem a végső kedvezményezetteket, a kkv-kat terhelik, és a hitelt május 26-a óta 0 százalékos kamatozással nyújtja az MFB - hangsúlyozta Bertalan Sándor.

Az eddigi tapasztalatok alapján főleg 150 millió forint alatti hiteligények érkeznek az MFB-hez (600 millió forint a maximum), a hitelcélok csaknem fele gépek, berendezések beszerzéséhez, több mint fele pedig komplex beruházásokhoz kapcsolódik. A hitelprogramban a feldolgozóipar (23%), a kereskedelem (20%) és az építőipar (12%) a legaktívabb hitelfelvevő szektor.

Előszűrt igényként 40 milliárd forintnyi kereslet érkezett be eddig, 34 milliárd forintnyi hitelkérelmet nyújtottak már be a cégek, 16 milliárd forintnyi hitel áll bírálat alatt, és 3 milliárd forintra szerződtek már le.

Az MFB számos további hiteltermék bevezetését is tervezi, így például Pest megyei gépbeszerzéseket, a kutatás-fejlesztést, a termelési kapacitások bővítését és a lakossági energiahatékonyságot javító hitelprogramokat is terveznek. Több programjuk társadalmi egyeztetés alatt áll.

Jelenleg a Takarékbank, a B3 Takarék, a Budapest Bank és az FHB alkotta konzorcium segítségével nyújtják a hiteleket, első körben 442 MFB Pont nyílik majd meg. Az MFB közbeszerzést írt ki a hálózat bővítésére, így újabb pénzintézetek csatlakozhatnak a hálózathoz, amelynek köszönhetően az év végéig már közel 650 MFB Pont lesz az országban.

mfb_pont_illusztr.jpg

Forrás: portfolio.hu

Szólj hozzá

EU-források MFB Pontok MFB Pont