Többet vásároltunk augusztusban


2016. okt 05. írta: Takarék

Jelentősen gyorsult a kiskereskedelmi forgalom bővülése az utolsó nyári hónapban; a hazai boltok forgalma 5,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva pedig 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbiakat. A pozitív trend az év hátralevő részében is fennmaradhat, így 2016 egészében közel 5, jövőre pedig 3-3,5 százalékkal emelkedhet a forgalom a Takarékbank prognózisa szerint.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,8 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,1 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 7,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A forgalom növekedése a foglalkoztatottság, valamint a reálbérek jelentős, - az szja-csökkentés hatására - 7 százalék körüli emelkedése miatt hasonló ütemben folytatódhat. Tekintettel arra, hogy a reálbérek az egyes ágazatokban tapasztalható szakemberhiány következtében ennél is nagyobb mértékben nőhetnek, a háztartások pénzügyi vagyonának gyarapodásával a kiskereskedelmi forgalom bővülése akár a várakozásokat is meghaladhatja - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A makrogazdasági szakember szerint ugyancsak ebbe az irányba hat a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac élénkülése, a hitelek törlesztőrészleteinek csökkenése, illetve a hitelfelvételi kedv javulása is.

elelmiszerbolt_mti.jpg

fotó: MTI

Szólj hozzá

fogyasztás kiskereskedelem kiskereskedelmi forgalom Suppan Gergely