Így érdemes hitelt választani


2016. okt 05. írta: Takarék

Nem csökkennek tovább a hazai hitelkamatok a legutóbbi adatok szerint, így aki erre számítva halasztotta el a kölcsön igénylését, annak már nem érdemes tovább várnia - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu. Közel 3 százalékos kamattal is kaphatunk már hitelt, de nem árt utánanézni, hogy milyen költségek terhelnek, ha most veszünk lakást.

Az alacsony kamatoknak köszönhetően a törlesztőrészletekben nincs jelentős eltérés a bankok között, igaz, a hosszú futamidő miatt egy kisebb eltérés is érdemi különbséget jelenthet a hitel lejáratáig. A mostani akciók miatt viszont jóval kevesebb kezdeti költséget kell kifizetnünk azért, hogy felvehessük a kölcsönt. A legtöbb pénzintézetnél 40 ezer forint felett alakulnak a díjak, de vannak olyan bankok is, ahol 60 ezer forint felettiek a költségek. Ingatlanvásárláskor számolni kell az ügyvédi költségekkel, amely jellemzően a vételár 1 százaléka körül szokott alakulni.

Az sem mindegy persze, mennyit fizetünk havonta, de a havi részletek szempontjából nincs jelentős különbség a bankok között. A teljes befizetendő összegben már annál inkább, ha pedig a hitelösszegre vetített teljes költségeket vesszük figyelembe, még szembetűnőbb lehet a különbség: a banki ajánlatok 24 és 39 százalék között változnak.

A bankválasztás során érdemes saját bankunkat is felkeresnünk, de legalább néhány egyéb ajánlatot is célszerű kikérni emellett. Használhatjuk az online kalkulátorokat is, de a bankfiókokat is felkereshetjük. Bármelyik mellett döntünk is, érdemes számolnunk a folyószámla költségeivel is. A lakáshitel ugyanis a legtöbb esetben akkor lehet olcsó, ha a számlánkat is az adott banknál vezetjük. A lakásvásárlásnál egyébként legalább 20 százalékos önerőre van szükség, használt lakásnál ráadásul a felújítással is kalkulálni kell.

A változó kamatozású kölcsönök törlesztőrészlete legfeljebb egy évig állandó, ezért annak, akinek fontos szempont a kiszámíthatóság, érdemes megfontolnia fix kamatozású kölcsön felvételét is. 5 vagy tíz évre már sok banknál lehet állandó a kamatunk, így a törlesztőrészletünk is. Ennek persze ára van, a fix hitelek kamat jellemzően 1-1,5 százalékponttal magasabb a változó kamatozású termékekénél.

Sokan szeretnék igénybe venni a CSOK-ot, ami több millió forinttal olcsóbbá teheti a lakásvásárlást. Mivel a támogatás nem minden banknál érhető el, nem árt érdeklődni arról, hogy a kiszemelt pénzintézetnél kérhetjük-e a támogatást, mivel ezzel a kedvezmény igénylésének költségeit is megúszhatjuk.

 

Milyen költségekkel kalkuláljunk?

  • Értékbecslés díja - 30-50 ezer forint
  • Tulajdoni lap lekérdezésének díja - legfeljebb pár ezer forint
  • Jelzálogbejegyzés díja - 12 600 forint
  • Közjegyző díja - 40 ezer forinttól (hitelösszeg függő)
  • Folyósítási jutalék - a hitelösszeg 1-2 százaléka
  • Ügyvédi költség - kb. 1 százalék
  • Vagyonszerzési illeték - max. 4 százalék

szabályozásra felvágott.jpg

Szólj hozzá