Nagyon viszik a lakáshiteleket


2016. okt 03. írta: Takarék

Ismét érdemben bővül a lakossági hitelek hazai állománya, amely augusztus végére 5773,9 milliárd forintra hízott. A lakosság augusztusban csaknem 22 milliárd forinttal több hitelt vett fel, mint amennyit törlesztett, ezzel immár negyedik hónapja nettó hitelfelvevőnek számít - számolt be a Világgazdaság jegybanki adatok alapján. A legjobban a lakáshiteleket viszik, de jelentős az igény személyi kölcsönre is.

Lakáshitelből 2016 első nyolc hónapjában több mint 308 milliárd forintnyit folyósítottak a bankok és takarékok, ami mintegy 45 százalékkal haladja meg 2015 hasonló időszakának adatait. A beadott igénylések mennyisége folyamatosan nő, augusztusban 47,4 milliárd forintnyi lakáshitelt kértek az ügyfelek.

Egyre élénkül a fogyasztási hitelek iránti kereslet is, a havonta igényelt fogyasztási hitelek volumene 30 milliárd forint fölé emelkedett. Ennél jobban utoljára a végtörlesztés idején pörgött a fogyasztási hitelek piaca, de akkor devizahitelek kiváltására vették fel a kölcsönt a háztartások. Azt megelőzően a válság előtt volt ilyen kelendő a fogyasztási kölcsön.

A legnépszerűbb fogyasztási hitel a személyi kölcsön, augusztusban már csaknem 20 milliárd forintnyit folyósítottak belőle, de az ügyfelek júliusban és augusztusban is több mint 20 milliárd forintnyi kérelmet nyújtottak be. Idén összesen több mint 133 milliárd forintnyi személyi hitel ment ki a lakossághoz, csaknem 80 százalékkal több, mint tavaly. A személyi hitelek állománya így augusztus végére 365 milliárd forintra nőtt, ez 11 százalékkal magasabb a tavaly augusztusinál.

vegtorl1.jpg

Szólj hozzá

hitel lakáshitel hitelezés MNB