A mélybe zuhant a munkanélküliség


2016. sze 27. írta: Takarék

A rendszerváltás óta nem látott szintre, 5 százalék alá süllyedt a munkanélküliségi ráta idén június és augusztus között. A kedvező tendencia a Takarékbank elemzőinek várakozásai szerint tovább folytatódik, így a tavalyi 6,8 százalékról idén 5,3, jövőre pedig 5 százalékra mérséklődhet az átlagos munkanélküliségi ráta.

A munkanélküliek száma a május-júliusi közötti átlaghoz képest 900, míg az egy évvel ezelőttihez képest 77 ezerrel csökkent a június-augusztusi időszakban, így a munkanélküliségi ráta 4,9 százalékra esett az egy évvel korábbi 6,7 százalékról. A foglalkoztatás 14,5 ezer fővel emelkedett az időszak során a május-júliusi átlaghoz, és 135 ezerrel az előző év hasonló időszakához képest. A foglalkoztatottak száma ezáltal elérte a 4,386 milliót – a hivatalos statisztikák szerint pedig 1992 óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon.

A foglalkoztatottak számának növekedése döntő részben annak köszönhető, hogy az elsődleges munkaerőpiacon 129,6 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, ami a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi – értékelte Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a KSH kedden napvilágot látott adatait. A következő hónapokban szezonális hatások miatt a foglalkoztatottak száma elérheti a 4,4 millió főt, a munkanélküliségi ráta pedig az év második felében tartósan 5 százalék alá süllyedhet, a jövő év elejéig azonban szintén szezonális hatások miatt átmenetileg ismét 6 százalék közelébe emelkedhet. Jövőre azonban folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése, illetve a munkanélküliek számának csökkenése, így 2017 közepére 4 százalék közelébe süllyedhet a munkanélküliségi ráta.

A szakértő szerint az adatok élénk gazdasági növekedést tükröznek, így a GDP bővülése a második félévben tovább gyorsulhat. A foglalkoztatási helyzet további javulását ugyan fékezheti a mind több ágazatban jelentkező szakemberhiány, ami azonban támogathatja a köztisztviselői állomány tervezett csökkentését, így a munkaerőpiac szerkezete kedvezően módosulhat.

20160927_munkanelkuliseg.jpg

Szólj hozzá

munkanélküliség foglalkoztatottság foglalkoztatás munkanélküliségi ráta Suppan Gergely