Takarékok: már elérhető az új, kedvezőbb feltételű CSOK


2016. sze 23. írta: Takarék

A CSOK-igénylések számának érdemi növekedésére számítanak a Takarékok a szeptember közepén elfogadott rendeletmódosítást követően, várakozásaik szerint a módosítás hatására nem csupán az igényelt kedvezmények, hanem a CSOK mellé felvett hitelek összege is emelkedni fog. A Takarékok 2016 januárja óta összesen 2922 darab CSOK-kérelmet fogadtak be 8,52 milliárd forint összegben. A CSOK feltételeinek kedvező módosítása és a lakásépítések felfutása miatt az új lakás építésére vonatkozó CSOK kérelmek száma a jelenlegi 25 százalékról 2017 folyamán 30 százalék fölé emelkedhet, a megyeszékhelyeken és a fővárosban pedig ennél is magasabb arány várható. Jövőre az idei duplájára nőhet az újlakás-építések száma, akár mintegy 24 ezer egységgel is bővülhet a hazai újlakás-piac.

Már az új, szeptember közepén hatályba lépett feltételek szerint igényelhető a családi otthonteremtési kedvezménye (CSOK) a Takarékok országszerte 1500 fiókjában. A CSOK-igénylés feltételei lényegesen kedvezőbbek lettek, aminek köszönhetően már az elmúlt héten jelentősen nőt az otthonteremtési kedvezmény iránt érdeklődő új, illetve visszatérő ügyfelek száma – mondta Szabó Levente. A Takarékbank vezérigazgatója szerint nemcsak az érdeklődők, hanem az igénylések számának növekedése is várható, mivel a CSOK olyan fontos feltételeit módosította a kormány, mint például a használati megosztás elfogadása, vagy a gyermekekre vonatkozó életkori korlát 20-ról 25 évre való emelése, amely jelentősen kibővítette a kedvezményre jogosultak körét. Szabó Levente szerint az igénylések növekedését a kedvezőbb feltételek mellett a lakáspiac dinamikus felfutása is húzni fogja.

A Takarékbank szerint a CSOK szeptemberben módosult feltételei között tényleges és jelentős könnyítést jelentenek például azok az új rendelkezések, amelyek szerint az osztatlan közös tulajdonban álló lakásokra is igényelhető az otthonteremtési kedvezmény, amennyiben a tulajdonosok használati megosztással rendelkeznek. Ugyancsak pozitív irányú változás, hogy 30-ról 90 napra nőtt a lakcímet igazoló hatósági igazolvány bemutatásának határideje, mivel a korábbi követelmény sok esetben nehezen volt teljesíthető az ügyfelek egyéb elfoglaltságai miatt. A tervezőasztalról értékesíthető lakásokra vonatkozó módosítás ugyancsak érdemben fokozhatja a kedvezmény iránti érdeklődést, az új igénylések jókora részét várhatóan a tervezőasztalról vásárolható új lakások vevői nyújtják majd be.

A Takarékbank várakozásai szerint a CSOK -, valamint az olyan egyéb, az otthonteremtést támogató kormányzati intézkedések, mint az új lakás áfájának szignifikáns csökkentése - hatására robbanásszerűen nőhet az újlakás-építések száma Magyarországon. A tavalyi mintegy 8 ezret követően 2016-ban 11-12 ezer új lakás épülhet a kiadott építési engedélyek alapján, elsősorban az év második felében. A növekedés 2017-ben tovább gyorsulhat, amikor is 2016-hoz képest 100 százalékkal több, akár mintegy 24 ezer egységgel is nőhet a hazai újlakás-piac.

A fővárosi lakáspiac drámai mértékű élénkülést mutat, de a társasház-, illetve lakópark-építések felfutása tapasztalható Győrben, illetve Debrecenben is. Mindemellett a bank elemzői szerint az önerős családi ház építések területén is jelentős fellendülés várható. Az építési engedélyek számának alakulása már a válság előtti szinteket idézi: 2016 első hét hónapjában 72 százalékkal nőtt a lakóépületekre kiadott építési engedélyek száma az előző év, és több mint megduplázódott 2014 hasonló időszakához képest. Az otthonteremtési támogatások kedvező hatása a beruházások alakulásában is tetten érhető. A bank várakozásai szerint 2017-ben 10,6 százalékkal bővülhetnek a beruházások, amelyben a CSOK és az újlakás-áfa csökkentés hatása is szerepet játszik majd.

ingatlan_mti-jaszai_csaba.jpg

 

Szólj hozzá

Takarékbank Szabó Levente családi otthonteremtési kedvezmény CSOK újlakás-áfa