Még gyorsulhat is a béremelkedés


2016. sze 22. írta: Takarék

Júliusban ismét lendületesen, 7 százalékkal emelkedtek a nettó reálbérek Magyarországon. A bérdinamika ősztől újra gyorsulhat az egészségügyi bérek jelentős növelése miatt, így 2016 egészében akár 7 százalék fölötti mértékben, jövőre pedig további mintegy 3,2 százalékkal nőhetnek a nettó reálbérek a Takarékbank prognózisa szerint.

A versenyszférában a bérnövekedés üteme 4,7 százalék volt az előző havi 5 százalékos növekedés után, míg a rendszeres bérek 4,7 százalékkal nőttek az előző havi 5 százalék után. A közszférában továbbra is erősen, 6,3 százalékkal emelkedtek a bérek, míg a közfoglalkoztatottak nélkül számolva a növekedés 7,5 százalék volt. Az alkalmazásban állók száma 2,6 százalékkal bővült, a versenyszféra alkalmazotti létszáma pedig 3,4 százalékos növekedést mutatott. júliusban az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

A folyamat hatására 2013-tól az idei év végéig kumuláltan 18 százalékot meghaladó mértékben, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig közel 22 százalékkal nőhetnek a reálbérek – érzékeltette a trendet Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Ami a kilátásokat illeti, a következő években egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani, amit az elmúlt hónapokban folytatott bértárgyalások (egyes esetekben kétszámjegyű bérmegállapodások) is tükröznek, miközben egyes ágazatokban folyatódik az életpályamodellek bevezetése. A szakértő szerint a fogyasztás elmúlt évekbeli elhalasztása, a mérlegkiigazítási folyamat, a devizahitelek rendezése, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje.

20160920_berek.jpg

Szólj hozzá

reálbér bérek keresetek Suppan Gergely