Tovább enyhül a sebezhetőség, folytatódik a felzárkózás


2016. sze 21. írta: Takarék

Ismét gyorsult a magyar GDP növekedése az idei második negyedévben, így 2016 egészében 2,2, 2017-ben pedig 3,3 százalékkal emelkedhet a gazdaság teljesítménye - prognosztizálják a Takarékbank elemzői. Az uniós források gyorsuló felhasználása, a lakásépítések és állami beruházások érdemi bővülése, illetve több jelentős magánberuházás hatására a beruházások jövőre ismét érdemben erősödhetnek, miközben a foglalkoztatottsági és bérhelyzet kitartó javulásával párhuzamosan a fogyasztásbővülés üteme is számottevő marad. A fogyasztói árak az idei 0,5 százalékot követően jövőre 2,1 százalékkal nőhetnek, kamatemelésre pedig leghamarabb 2018-ban lehet számítani. A kedvező egyensúlyi folyamatoknak köszönhetően folytatódik a külső adósság csökkenése, míg a költségvetés továbbra is kényelmesen menedzselhető. A forintárfolyam egy esetleges Fed kamatemelés mellett is megőrizheti stabilitását, 2017-ben pedig erősödhet is a magyar fizetőeszköz.

Kettősség a külső környezetben

A magyar gazdaság külső környezetét továbbra is kettősség jellemzi, egészében azonban inkább támogatja Magyarország gazdasági növekedését a Takarékbank elemzői szerint. A reálgazdasági konjunktúrával kapcsolatos kilátások a legfontosabb külkereskedelmi partnerországokban nem javultak az utóbbi hónapokban, ez pedig továbbra is alacsony növekedési dinamikát jelent az adott államokban. Nem csupán az idei évről van szó: az euróövezet, ezen belül pedig Németország GDP-növekedési üteme 2017-ben még lassul is a jelenlegi előrejelzések alapján 2016-hoz képest, holott már az idei, várhatóan 1,5 százalék körüli növekedés is jelentősen elmarad a 2015. évi 2 százaléktól. Javítja az összképet, hogy a magyar feldolgozóipari export zömét adó ágazatokban ennél valamivel élénkebb a konjunktúra, így a magyar termékek iránti effektív külső kereslet erőteljesebb annál, mint ami a GDP-növekedési számokból kirajzolódik. Továbbra is rendkívül kedvezőek ugyanakkor a külső finanszírozási feltételek. Jellemző, hogy a június végi brit népszavazás (amellyel az Egyesült Királyság polgárai országuk EU-ból való kilépésére szavaztak) szinte semmilyen kedvezőtlen hatással nem járt eddig a magyar pénzügyi eszközök árazására, a forint pedig éves alapon a közép-kelet-európai térség legjobban teljesítő valutája. A külső finanszírozási feltételek alakulását pozitívan befolyásolhatja, hogy a Fitch után az S&P is befektetésre ajánlott kategóriába minősítette fel a szuverén magyar adósságot, így a legkonzervatívabb befektetési politikát folytató befektetési (és fedezeti) alapok is érdemben növelhetik keresletüket a magyar pénzügyi eszközök iránt.

Gyorsul a növekedés

A II. negyedévben már ismét gyorsult a magyar GDP növekedése az I. negyedévi átmeneti lassulást követően, az 1 százalékos negyedéves bővülési ütem Európában a legerősebbek közé tartozott. Termelési oldalról az építőipar kivételével minden szektor pozitívan járult hozzá a növekedéshez, és felhasználási oldalról is csak a beruházások fogták vissza a GDP-t. A beruházások a 2014-ben és 2015-ben csúcsra járatott EU-s forrásfelhasználást követően éves alapon több mint 20 százalékkal csökkentek - igaz, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a nettó export a fogyasztás mellett ismét komoly növekedési tényezővé vált. A fogyasztás magas dinamikája az erőteljes reálbér-növekedés és a foglalkoztatási helyzet további javulása miatt az előrejelzési időszakban végig fennmarad. Ugyanakkor a nettó export növekedéshez való hozzájárulása valamelyest mérséklődik majd, hiszen a beruházások már 2017-től ismét erőteljesen élénkülnek. Egyrészt, gyorsul a 2014-2020-as EU-s költségvetési ciklusban rendelkezésre álló fejlesztési források felhasználása, másrészt számos nagy volumenű magánberuházásra is sor kerül. Mindezek egyenlegeként az idei 2,2 százalékos bővülést követően 2017-ben 3,3 százalékra gyorsulhat az éves átlagos GDP-növekedés. Ez a tempó fokozatos felzárkózást biztosít az EU fejlettebb gazdaságaihoz, így 2017 végére vásárlóerő-paritáson az egy főre jutó magyar nemzeti jövedelem elérheti az EU-28 átlagának 70 százalékát.

20160921_q3_2.jpg

Emelkedik, de a cél alatt marad az infláció

Az infláció éves üteme az elmúlt három hónapban nem mozdult ki a negatív tartományból, és a külső környezet továbbra is dezinflációs jellegű. Az utóbbi időszakban jelentősen felgyorsult hazai bérdinamika ellenére csak lassan épül fel kereslet oldali árnyomás. A korábbi években elhalasztott fogyasztás pótlása ugyanis részben még tart, emellett pedig a továbbra is alacsony energia- és élelmiszerárak is tartósan kismértékű inflációra utalnak. Szeptembertől ugyan bázishatásoknak köszönhetően gyorsulni kezd a 12-havi infláció, és decemberre 2 százalék közelébe is felszökhet, de az éves átlagos infláció így sem haladja meg 2016-ban a 0,5 százalékot. Az ismert adóváltozások figyelembevételével valószínűsíthető, hogy 2017 elején ismét lefelé tart majd az éves fogyasztói árindex, és bár az év végén felpörög, a jövő évben átlagosan 2,1 százalékos infláció így sem jelent fenyegetést az MNB 3 százalékos középtávú céljára.

Csökkenő hozamszintek

Az MNB júliusban monetáris politikai eszköztárának újabb átalakítását jelentette be, melynek legfontosabb eleme a három hónapos betéti eszközhöz való hozzáférés korlátozása. Ennek következtében az effektív kamatszint a korlátozás mértékének függvényében eltérhet a jegybanki alapkamattól, hiszen annak mögöttes eszköze éppen a három hónapos jegybanki betét. Ebből kifolyólag a jegybanki alapkamat önmagában már nem tekinthető az effektív kamatszintnek; ez utóbbi a mindenkori likviditási helyzetnek megfelelően a kamatfolyosó alsó széle (a jelenleg -0,05%-os overnight betéti kamat) és a felső széle (a jelenleg 1,15%-os overnight fedezett hitelkamat) között alakulhat. Az MNB várhatóan agresszívan korlátozza majd a három hónapos betétben elhelyezhető likviditást, és már ez év végére 500 milliárd forintra szorítja le annak szintjét. Az innen kiáramló források egy része az állampapírpiacra, más része külföldi piacokra áramlik, lefelé irányuló nyomást gyakorolva a forint árfolyamára. Az MNB-nek egyik lehetőség sincs ellenére, ráadásul ezzel az effektív kamatszint úgy tud 0,7 százalékig süllyedni (az eddiginél jóval erőteljesebb volatilitás mellett), hogy az MNB-nek nem kell az alapkamathoz nyúlnia. Így az alapkamat még sokáig a jelenlegi, 0,9 százalékos szintjén maradhat, és a kamatemelés leghamarabb 2018 elején, az inflációs cél megközelítésével válhat esedékessé.

20160921_q3_3.jpg

Tovább esik a munkanélküliség

Stabilan folytatódik a munkanélküliségi ráta süllyedése, a foglalkoztatás-bővülés üteme pedig továbbra is magas. A kedvező folyamatot az elsődleges munkaerőpiac meghatározó jelleggel befolyásolja, miközben mérsékelten bővül a közfoglalkoztatás is. Néhány ágazatban a munkaerő-kínálat elégtelensége már a foglalkoztatás bővítésének tényleges korlátját jelenti, ami például a kereskedelem vagy az informatika területén komolyabb bérfelhajtó nyomást alakít ki. Ez, a személyi jövedelemadó egy százalékpontos csökkentése mellett idén különlegesen magas reálbér-dinamikát eredményez, ami a korábbi évekhez képest még 2017-ben is magas marad. A tavalyi 6,8 százalék után a munkanélküliségi ráta idén 5,3 százalékig süllyedhet, jövőre pedig már éves átlagban is 5 százalék alá kerülhet a mutató.

Kedvező egyensúlyi folyamatok

Az egyensúlyi folyamatok alakulása szempontjából továbbra is meglehetősen pozitív a kép. Eredményszemléletben vizsgálva nagyon kedvező az államháztartás nettó megtakarítói pozíciója: az év első felében mindössze 67 milliárd forintos finanszírozási szükséglet mutatkozott. Bevételi oldalon az áfa- és szja-befizetések növekedése, kiadási oldalon pedig a kamatfizetések csökkenése segíti a deficit zsugorodását, amely idén már kényelmesen a GDP 2 százaléka alá ereszkedhet. A bevételi oldal bővülése 2017-ben lehetővé teszi, hogy folytatódjék az adók mérséklése - főként egyes élelmiszerek, valamint vendéglátással kapcsolatos szolgáltatások forgalmi adója esetében lép életbe kedvezményes ráta -, valamint hogy kiadási oldalon több forrást lehessen biztosítani oktatásra és egészségügyre. Emiatt ugyan 2017-ben ideiglenesen ismét 2 százalék fölé kerül a deficit, de ez nem fenyegeti a GDP-arányos államadósság további csökkenését. Ez utóbbi 2017 végére már 72 százalék alá kerülhet. Továbbra is erőteljes a javulás a külső egyensúly mutatóiban is. A folyó fizetési mérleg többlete még a korábban véltnél is erőteljesebben növekedhet: a tavalyi 4,4 százalékot követően idén 5,9 százalékon alakulhat a GDP-arányos többlet. Az EU-forrásbeáramlás idei átmeneti gyengülése miatt Magyarország nettó külső finanszírozási képessége ugyan a GDP egy százalékpontjával mérséklődik, ennek ellenére továbbra is a régió legmagasabbjai sorába tartozik majd, ami meghatározó a külföldi adósságállomány gyorsuló leépülésében. A legtágabb értelmű (a működőtőke-befektetések közé sorolt egyéb tőke tételeket is tartalmazó) bruttó külföldi adósság már idén év végére a GDP 100 százaléka alá kerülhet.

20160921_q3_4.jpg

Stabilan teljesítő forint

A forint csak átmenetileg érezte meg a meglepő eredménnyel zárult brit népszavazást, és a magyar fizetőeszköz azóta is nagyon stabilan teljesít. Az euróval szemben az utóbbi hetekben a 310-es árfolyamszint környékén tartózkodott, az S&P szeptember 16-i felminősítését követően pedig már a 305-310-es sáv közepén kereskednek a forinttal. A magyar fizetőeszközt továbbra is támogatja a makrogazdasági fundamentumok alakulása, továbbá az, hogy az év végén jó eséllyel már mindhárom nagy hitelminősítő intézetnél a befektetési kategóriában szerepel majd Magyarország. (A Moody’s november elején vizsgálja felül a magyar adósságosztályzatot). Ezzel immár számos, Magyarországon korábban nem aktív befektetési alapnak is adott a lehetőség magyar pénzügyi eszközök tartására. Ezért, még ha az amerikai központi bank, a Fed kamatot is emel idén, a forint abban az esetben is tartani tudja a 310 alatti szintet az euróval szemben 2016 végéig, 2017-ben pedig már akár mérsékelten erősödhet is – prognosztizálja a Takarékbank.

20160921_q3_1.jpg

Szólj hozzá

makrogazdaság GDP oszlay andrás gdp-növekedés Takarékbank Elemzés Suppan Gergely