Mit nyert Magyarország a felminősítéssel?


2016. sze 21. írta: Takarék

Stabilabbá válik az államadósság finanszírozása annak köszönhetően, hogy a Standard & Poor's visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást pénteken. A finanszírozói bázis kiszélesedése tovább csökkenti a magyar sérülékenységet, így a különböző piaci sokkokat könnyebben vészelheti át a gazdaság – fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a Világgazdaságban.

Az S&P lépése középtávon a költségvetés finanszírozási terheit is mérsékli. A kedvező minősítés hatására 9-11 bázisponttal, vagyis 0,09-0,11 százalékponttal estek a hosszú kötvények hozamai a piacon. Az Államadósság Kezelő Központ kéthetes gyakorisággal bocsát ki öt- és tízéves kötvényeket, vagyis az újak árazásban hamar megjelenhet a döntés és a kedvező piaci fogadtatás hatása – húzta alá a makrogazdasági szakember. Idén azonban ettől nem lesz kisebb a költségvetés kamatkiadása, miután az újonnan kibocsátott kötvényekre már csak jövőre kell kamatot fizetni.

A kamatkiadások középtávon is csak fokozatosan és mérsékelten csökkennek majd. Kamatkiadásokra a jövő évi költségvetéshez benyújtott előrejelzés szerint a büdzsé még 2020-ban is 970 milliárd forintot fordít majd. Igaz, a gazdaság növekedése (és persze a várható alacsony infláció) miatt mindez a GDP-nek már csak a 2,2 százalékát teszi majd ki, ami már közelebb van a fenntartható finanszírozási szinthez.

A magyar adósságteher 1997-ben még a GDP több mint 10 százalékát tette ki, majd a privatizációs bevételek felhasználásának és a csúszó leértékelési rendszer jótékony hatásának hála a nemzeti össztermék 4 százalékára esett. Azóta a GDP-arányos kamatkiadás ezen a szinten stabilizálódott: a 2008-as válságot követően ment fel csupán 4,5 százalékra, majd onnan ereszkedett szépen lefelé az idei 3 százalékos szintig.

budapest_foto_mti_szigetvary_zsolt.jpg

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szólj hozzá

hitelminősítő s&p suppan gergely felminősítés standard and poors