Könnyebb lesz lehívni az uniós ingyenhitelt


2016. sze 18. írta: Takarék

Érdemben egyszerűsödhet a Takarékokban is elérhető MFB Pontokon igényelhető GINOP-8.3.1-16 kódszámú uniós ingyenhitel szabályrendszere annak érdekében, hogy a pályázati nyertesek gyorsabban juthassanak a megítélt forrásokhoz - hangzott el a Miniszterelnökség részéről a csütörtöki parlamenti projektmendzsment egyeztetésen.

Az uniós ingyenhitelként hirdetett GINOP-8.3.1-16 kódszámú pályázatot megnyerni viszonylag könnyű, a forráslehívás sebessége azonban tovább javítható a szabályrendszer (pl. ingatlan pótfedezet bevonhatósága, egyéb szabályok) miatt Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, illetve a kamara szerint - számolt be a portfolio.hu. Dányi Gábor, a Miniszterelnökség államtitkára jelezte, ismerik a problémákat, és már dolgoznak azon, hogy az MFB új vezetésével megtalálják a megoldásokat a felgyorsított forráslehívásra. Jelzése szerint ehhez módosítják majd a felhívást is, igaz ennek pontos időpontjára nem adott indikációt.

A mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú hitelprogram keretében szeptember elején kezdődött meg az első, 0 százalékos kamat mellett elérhető uniós hitel folyósítása. A hitel iránt fokozott érdeklődést tapasztalnak a Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. kijelölt fiókjaiban kialakított MFB Pontokon. A rögzített hitelkérelmek összege máris meghaladta a tizennyolc milliárd forintot - közölte korábban az MFB.

A hitelprogramban meghirdetett 44 milliárd forintot elsősorban beruházásokra, termelőeszközök és forgóeszközök beszerzésére lehet felhasználni. A hitel akár 15 éves futamidővel, egyszerűsített bírálati eljárással igénybe vehető minimum 1 millió, maximum 600 millió forint összegben, minimálisan 10 százalékos saját forrás mellett. A hitelhez akár 1 éves rendelkezésre tartást, a tőketörlesztésnél 1 éves türelmi időt is ad az MFB.

A 2014-2020-as uniós ciklusban több mint 700 milliárd forintnyi EU-s visszatérítendő uniós pénzügyi eszköz áll Magyarország, illetve a pályázók rendelkezésére, hogy bővítsék termelési kapacitásaikat, versenyképesebbé tegyék működésüket, illetve csökkentsék energiafelhasználásukat. A forrásokat koordináló MFB Bank szakított az előző ciklus lazább pénzügyi közvetítői modelljével, így a forráselosztásba kizárólag hitelintézeteket von be, amelyeket két közbeszerzés keretében választ ki. Az első ilyen eljárásban a Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. négytagú konzorciuma lett a győztes. Ők azt vállalták, hogy saját fiókhálózatukon belül, több ütemben év végéig összesen 442 helyen felállítják az MFB Pontok hálózatát és ezen márkanév alatt közvetítik a visszatérítendő pénzügyi eszközök közül a hitelt (is) tartalmazó termékeket. Ezek közül az első "fecskének" számít a példátlanul kedvező feltételekkel felvehető GINOP-8.3.1-16 kódszámú beruházási hitel.

slider1_540.jpg

Szólj hozzá

uniós források EU-források MFB Pontok GINOP-8.3.1-16