Örülhetnek az állattenyésztők, aggódhatnak a gabonatermesztők?


2016. sze 17. írta: Takarék

Megugrottak augusztusban a világpiaci élelmiszerárak: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított árindex 1,9 százalékkal 165,6 pontra, tizenöt havi csúcsra nőtt az előző havi 162,5 pontról. Itthon is hasonlóak a trendek a mezőgazdasági árak esetében - kommentálta a jelentést az InfoRádió megkeresésére Fórián Zoltán, a Takarék Agrár Központ vezető szakértője. Az agrárszakember szerint a tejtermelők és az állattenyésztők örülhetnek a hírnek, a gabonatermesztők pedig aggódhatnak.

A gabonaárak csökkentek, elkezdett viszont emelkedni a tej és tejtermékek, a cukor, a növényi olajok ára, a húsféléké pedig stagnált – derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelentéséből. A jelentés szerint augusztusban a szemes terményeket kivéve drágult az összes alapvető élelmiszer-alapanyag. Különösen a sajt és a pálmaolaj ára emelkedett, a búza, a kukorica és a rizs ára viszont csökkent az optimistább termelési kilátásoknak köszönhetően.

Szinte ugyenezeket a folyamatokat lehet látni Magyarországon is - emelte ki a Takarék Agrár Központ vezető szakértője. A gabonaárak alacsonyak a hazai piacon, mivel a készletek óriásiak, és évről évre emelkednek. Fontos üzenet a termelőknek: aki ilyen alacsony árviszonyok mellett nem tud megfelelő hatékonyságot és jövedelmezőséget elérni, annak ideje elgondolkodnia azon, hogy szabad-e tömegcikket előállítania, vagy helyette inkább egy réspiaci terménnyel járna-e jobban – húzta alá.

A magyar termelők is érzik, hogy a tej és tejtermékek is drágulnak, és a sertéshús árában is érezhető az emelkedés. A növényi olajok drágulása biztatás a magyar termelőknek, akik most kezdik el betakarítani a napraforgót – közölte a szakértő.

Fórián Zoltán a következőkben arra számít, hogy ősszel kisebb mozgások lesznek ugyan az élelmiszerárakban, trendváltozások azonban egyelőre nem várhatóak.

puy_de_sancy_jpg01.jpg

Szólj hozzá

mezőgazdaság fao agrárium élelmiszerárak Fórián Zoltán