Felminősítette az S&P Magyarországot!


2016. sze 17. írta: Takarék

Az elemzői várakozásokra rácáfolva, meglepetésre BBB mínuszra javította a magyar besorolást a Standard & Poor's, vagyis a hitelminősítő visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást pénteken. Ezáltal a három nagy hitelminősítő közül kettő - a Fitch Ratings és immár az S&P is a befektetési ajánlású osztályzati sávban tartja nyilván Magyarországot. A hírre szárnyakat kapott a forint - írja a Portfolio.hu.

Az S&P az új "BB mínusz" besorolás mellé stabil kilátást adott Magyarországnak, elsősorban a javuló költségvetési, külső sérülékenységi és növekedési kilátásokkal indokolta a döntést. 2016 és 2019 között most átlagosan 2,5 százalékos növekedésre számítanak, míg korábban 2 százalékot vártak, eközben hangsúlyozzák, hogy az államadósság-ráta és a bruttó külső finanszírozási igény csökken.

A hitelminősítő a javuló adatok mellett arra számít, hogy az MNB is visszább vesz majd aktív monetáris politikai szerepvállalásából, például az önfinanszírozási program is lassan lecseng majd. Hangsúlyozzák, hogy Magyarországnak egyszer sem volt fizetési mérleghiánya 2009 óta, 2015-ben pedig a GDP 8 százalékával finanszíroztuk a külföldet. Pozitívumként említi a hitelminősítő az adósságon belül a deviza-részarány csökkenését, emellett csökkent a külföldiek súlya is a magyar állampapírok piacán. Ezekkel hazánk kevésbé lesz érzékeny a jövőbeli sokkokra a cég elemzői szerint.

A Standard & Poor's előzőleg március 18-án vizsgálta Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának "BB plusz/B" szintű besorolását, amelyet akkor változatlan stabil kilátással megerősített. Az S&P tavaly márciusban emelte "BB"-ről a jelenlegi "BB plusz"-ra a hosszú lejáratú magyar deviza-államadósság besorolásait, a hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon anélkül, hogy előzetesen pozitívra javította volna a kilátást, amely azóta is stabil.

Így a három nagy hitelminősítő közül kettő - a Fitch Ratings és az S&P is a befektetési ajánlású osztályzati sávban tartja nyilván Magyarországot. A Moody's Investors Service egyelőre a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. A Moody's jelölési módszertanában ez "Ba1" szintű besorolást jelent. A Moody's tavaly novemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar osztályzat kilátását, és november 4-én vizsgálja legközelebb a magyar szuverén besorolást. A londoni elemzői közösség nem zárja ki, hogy a Moody's akkor visszaemeli a magyar besorolást a befektetési ajánlású sávba, az egyes osztályzati kilátások kifutási ideje ugyanis a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban átlagosan 12-18 hónap.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már május 20-án - a három cég közül elsőként - átsorolta a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarországot, a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javítva. A Fitch magyar osztályzata a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

s_p.jpg

Forrás: Portfolio.hu, MTI

Szólj hozzá

hitelminősítő s&p felminősítés standard and poors