Takarékbank: dinamikus növekedés a megtakarításoknál


2016. sze 12. írta: Takarék

Az idei év első félévének végére több mint hatvan milliárd forinttal – 1301 milliárdról 1362 milliárd forintra – nőtt 2015 azonos időszakához képest a takarékok által kezelt megtakarítások összesített állománya. A növekedés elsősorban az állampapírok és a befektetési jegyek növekvő értékesítésének köszönhető. A takarékok által értékesített befektetési állomány az idei félév végére meghaladta a 300 milliárd forintot, amely közel 70 százalékos növekedést jelent 2015 júniusához képest. A Takarékbank elemzői a következő két évben a lakosság és a vállalatok megtakarítási állományának további emelkedésére számítanak.

penzOTIVA.jpg

Az elmúlt másfél évben annak ellenére emelkedett jelentősen a takarékok által kezelt megtakarítások állománya, hogy az elmúlt években az ingyenes készpénzfelvétel és az alacsony betéti kamatok miatt jelentősen nőtt a készpénztartás mind a lakosság, mind az egyéni vállalkozók körében. Mindemellett az alacsony betéti kamatok miatt a megtakarítói attitűdök is jelentősen megváltoztak: a megtakarítók a magasabb hozamot biztosító eszközöket keresik és elsősorban az állampapírokat és a befektetési jegyeket részesítik előnyben.

A takarékszövetkezetek által kezelt befektetések összértéke 2016 első félévének végére piaci értéken meghaladta a 300 milliárd forintot, ami közel 70 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A befektetési állomány dinamikus növekedéséhez a megtakarítási trendek változása (alacsony betéti kamatok miatt a megtakarítók a betétek helyett új, magasabb hozamot biztosító eszközöket kerestek) mellett elsősorban az új, ügyféligényekre szabott termékpaletta kialakítása, valamint az értékpapír-forgalmazói hálózat jelentős bővítése járult hozzá. Míg 2013 végén 574 takarékfiókban lehetett befektetési szolgáltatásokat igénybe venni, addig 2015 végén már az összes takarékszövetkezet összesen 1118 fiókjában voltak elérhetőek a befektetési szolgáltatások.

A befektetések összértéke, valamint a kezelt értékpapírszámlák darabszáma az elmúlt másfél évben folyamatosan emelkedett: a befektetések idei első féléves állománya mintegy 25 százalékkal magasabb az előző félévinél, míg a vezetett értékpapírszámlák darabszáma 60 százalékkal több az előző év első félévéhez képest, illetve 15 százalékkal több 2015 második félévéhez képest.

A takarékok által értékesített befektetési jegyek és állampapírok állományának változása

A befektetéseken belül nagyjából azonos arányban nőtt az állampapírok és a befektetési jegyek aránya. A takarékszövetkezetek lakossági ügyfeleinek állampapír-állománya az idei év első felében 45 milliárd forinttal nőtt, míg a befektetési jegyek állománya 16 milliárd forinttal emelkedett.  Ezzel a takarékok piaci részesedése az állampapírok esetében 5,8%-ról 6,1%-ra nőtt, míg a befektetési jegyeknél 1,5 %-ról 1,9%-ra emelkedett 2016 második negyedének végére.

A takarékok által kezelt betétállomány csökkenésének mértékét (78 milliárd forint) az elmúlt másfél évben a befektetési szolgáltatások állományának növekedése jelentősen meghaladta, így a kezelt megtakarítások összértéke 2014 végéhez képest összességében több mint 60 milliárd forinttal emelkedett.

További növekedés várható

A Takarékbank a következő két évben mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben a megtakarítási állomány további növekedésére számít. A lakossági megtakarítások terén aggregált növekedés várható – azaz tovább folytatódhat a betétállomány csökkenése, amelyet azonban megfelelően kompenzálnak majd az egyéb megtakarítási eszközökben elhelyezett pénzösszegek.  A megtakarítási termékek közül elsősorban az állampapírok (féléves és éves kincstárjegyek, bónusz és prémium állampapírok), valamint egyes befektetési alapok (ingatlanalapok, vegyes alapok) állománynövekedése várható. Emellett a biztosítások nőhetnek a legdinamikusabban.

A Takarékbank szerint a vállalatok az üzleti aktivitás növekedésével járó magasabb likviditási igény miatt – szemben a lakossággal – várhatóan betétállományukat is tovább növelik.

Megjegyzés: a befektetések értéke a lakossági és vállalati befektetések összegét tartalmazza; a befektetési jegyek értéke piaci alapon van meghatározva, az állampapíroké névértéken.

Szólj hozzá

befektetés megtakarítás takarék Takarékbank