NHP: ennyi kkv-n segített a jegybanki program


2016. sze 11. írta: Takarék

Év eleje óta 202 milliárd forintnyi hitelre kötöttek szerződést a hitelintézetek a Növekedési Hitelprogram harmadik szakaszában, a kint lévő hitelek állománya pedig szeptember elején 141 milliárd forintra rúgott - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A jegybank tájékoztatása szerint a hitelprogram január 1-je óta futó harmadik szakaszát mindezidáig 8170 ügyletben 6055 vállalkozás vette igénybe. A harmadik szakaszban létrejött 202,3 milliárd forintnyi szerződés 68 százaléka új beruházási hitel, 32 százaléka pedig új lízingügylet. (A harmadik szakaszban kizárólag ilyen típusú finanszírozásra van lehetőség, forgóeszköz-finanszírozásra és hitelkiváltásra nincs.)

A forinthitelek volumene a 300 milliárd forintos keretből 146,5 milliárd forintra rúgott, az euróhiteleké viszont a szintén 300 milliárdból csak 55,8 milliárdra. A forinthitel-felvételben továbbra is a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a kereskedelem és a javítás ágazatok a legaktívabbak, a devizahitelek iránt pedig az ingatlanügyek, a szállítás, raktározás és feldolgozóipar ágazatok kereslete a legnagyobb. A forintpillér 60 százaléka mikrovállalkozásokat segített, a devizapillér 92 százaléka pedig mikro- és kisvállalkozásokat.

A nyújtott hitelek területi eloszlása a korábbiakhoz hasonlóan a program harmadik szakaszában is kiegyenlítettebb, mint amit a teljes, összesített kkv-hitelállomány mutat: bár a legtöbb hitel az NHP harmadik szakaszában is a közép-magyarországi régióhoz köthető, ez a koncentráció jelentősen elmarad a program indulása előtt megfigyelhetőtől.

A Növekedési Hitelprogram három szakaszában 2013 júniusa óta együttvéve 34 237 vállalkozás jutott finanszírozáshoz közel 2329 milliárd forint összegben.

20160908_nhp.jpg

Forrás: MNB, portolio.hu

Szólj hozzá

kkv MNB Növekedési Hitelprogram NHP