Így változtak az árak egy év alatt


2016. sze 09. írta: Takarék

Augusztusban 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, az enyhe emelkedést, illetve stagnálást valószínűsítő elemzői várakozásokkal szemben. A Takarékbank szerint az idei év egészére 0,5 százalékos átlagos infláció várható, 2017-ben pedig 2,1 százalékra emelkedhet a mutató.

A kisebb meglepetést leginkább a szolgáltatások vártnál kisebb árnövekedése okozta. Egy év alatt az élelmiszerek 0,6 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruk 1,9 százalékkal, a szolgáltatások 1,1 százalékkal, a ruházati termékek 0,6 százalékkal drágultak, a tartós fogyasztási cikkek árai stagnáltak, míg az egyéb cikkek árai 4,9 százalékkal, ezen belül az üzemanyagárak 13 százalékkal csökkentek. A háztartási energiaárak 0,1 százalékkal mérséklődtek. A maginfláció 1,2 százalék volt az utolsó nyári hónapban, ami azt tükrözi, hogy a jelentős béremelkedések ellenére továbbra sincs inflációs nyomás a hazai gazdaságban.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint szeptemberben részben bázishatások, részben a dohánytermékek jövedéki adójának emelése miatt az infláció megközelítheti az 1 százalékot, azt követően az üzemanyagok áraiban jelentkező bázishatások, valamint az üzemanyagok jövedéki adójának várható emelése miatt 1,5 százalék közelébe emelkedhet, év végére pedig elérheti a 2 százalékot. Jövőre a fogyasztói árak emelkedését egyes alapvető élelmiszerek áfacsökkentése fékezi, amit némileg ellensúlyoz a dohánytermékek jövedéki adójának további emelése. Ezzel együtt a szakember úgy véli, a 3 százalékos célt várhatóan 2018-ig nem éri el az infláció, ami lehetővé teszi a kamatok tartósan alacsony szinten tartását, valamint a nem konvencionális eszközök alkalmazását.

20160908_arak.jpg

Szólj hozzá

infláció fogyasztói árak inflációs ráta Suppan Gergely