CSOK: sokak által várt könnyítések jönnek


2016. sze 09. írta: Takarék

Tovább bővült a családi otthonteremtési kedvezményre jogosultak köre, miután a kormány úgy döntött, több könnyítést is bevezet az igénylésnél - jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Az új szabályozás szerint osztatlan közös tulajdonban álló lakások építésekor a bank már az építés alatt megállapíthatja a jogosultságot, így a támogatás folyósításával nem kell megvárni, amíg az ingatlan társasházzá alakul. Tehát akiknek a kérelmét eddig az osztatlan közös tulajdonra hivatkozva utasították el, a könnyítésnek köszönhetően megkaphatják a csokot, amennyiben újra benyújtják a kérelmet - mondta Dömötör Csaba. A kabinet arra is megteremtette a lehetőséget, hogy az úgynevezett tervezőasztalról értékesített ingatlanokra is igényelhetővé váljon a csok, már az ingatlan használatba vétele előtt - tette hozzá.

Az osztatlan közös tulajdonban álló telkeken épülő lakásokra ugyancsak igénybe lehet majd venni a csokot, ha a tulajdonosok egymással használati megosztási megállapodást kötnek, vagyis nem kell társasházzá nyilvánítani az épületet. Ez például az osztatlan közös tulajdonon ikerházat építőknek jelent segítséget.

További változás, hogy ezután az igénylésnél 25 éves életkorig lehet figyelembe venni a gyermeket, attól függetlenül, hogy felsőoktatásban tanul-e vagy sem. Eddig csak abban az esetben lehetett figyelembe venni 25 éves korig a gyermeket, ha felsőoktatásban tanult, egyébként pedig csak 20 éves korig volt erre lehetőség. A korábbi minimális 24 hét helyett a magzatot ezentúl már 12 hetes korától, , míg a megváltozott munkaképességű gyermekeket korhatár nélkül figyelembe lehet majd venni az igénylésnél. Az is új a szabályozásban, hogy a korábbiakkal szemben hamarosan a mindkét szülőjét elveszítő gyermek gyámja is igényelheti a csokot, amennyiben a gyámság már legalább egy éve fennáll.

A szabályok módosulásával az építőközösségek is jogosultak lesznek a csokra. A jövőben azok is igénybe vehetik a kedvezményt, akik szolgálati lakásban élnek, és rájuk erre az időszakra nem vonatkozik majd a bentlakási kötelezettség. Az új feltételek alapján, amennyiben elhunyt az igénylő, akkor egyenes ági rokona, házastársa, élettársa is tulajdonjogot szerezhet a csokos ingatlanon anélkül, hogy vissza kellene fizetnie a támogatást.

A csok iránti érdeklődés és az igénylések száma emelkedő tendenciót mutat. Júliusban 20 százalékkal nőtt a befogadott igények száma az előző hónapokhoz képest, és 16 százalékkal volt több az érdeklődő. Az év első hét hónapjában 14 240 igénylést nyújtottak be, összesen 38,3 milliárd forint értékben. A pénzintézeteknél több mint 70 ezren érdeklődtek, a kormány várakozásai szerint ők igénylőként is megjelennek majd, így 2017-től fut fel igazán az igénylések száma, mivel a házépítés, a házvásárlás időigényes folyamat. A magánépítkezők eddig mintegy 10 milliárd forint értékben nyújtottak be áfa-visszaigénylési kérelmeket az új lakások építése esetén.

A részletes új szabályokat tartalmazó kormányrendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben; a bankok azután fogják alkalmazni az új feltételeket.

ingatlan_mti-jaszai_csaba.jpg

Forrás: MTI

Szólj hozzá

családi otthonteremtési kedvezmény CSOK