Autógyárak tolhatják meg az exportot


2016. sze 09. írta: Takarék

Júliusban 662 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben, 24,5 millió euróval meghaladva a tavaly júliusi aktívumot. A Takarékbank elemzőinek várakozásai szerint idén a többlet elérheti a 9,5 milliárd eurót, jövőre pedig 8,6-8,8 milliárd euró körül alakulhat a beruházások élénkülése, valamint az olajárak várható mérsékelt emelkedése miatt.

2016 első hét hónapjában 6038 millió euróra nőtt a külkereskedelmi mérleg többlete, ami közel 900 millió euróval múlja felül a tavalyi első hét hónapban elért 5146 millió eurót. Júliusban az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 5,2 százalékkal csökkent, az importé pedig 6,0 százalékkal mérséklődött részben az alacsony energiaáraknak köszönhetően - a munkanaphatással, valamint az ipari termelés alakulásával összhangban.

Az év hátralevő részében újra növekedést mutathat az export, amit támogat a hazánkban gyártott egyes autómodellek frissített változatainak forgalomba hozatala, az európai gazdaság lassú, de stabil növekedése, valamint az európai autóeladások dinamikus, egyes hónapokban kétszámjegyű emelkedése is - kommentált Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

20160908_kulker.jpg

Szólj hozzá

export import külkereskedelem külkereskedelmi mérleg Suppan Gergely