Jelzáloghitelek: több mint háromszoros növekedés a takarékoknál


2016. sze 02. írta: Takarék

A CSOK otthonteremtést ösztönző hatásának is köszönhetően jelentősen növekedett a jelzáloghitelek értékesítése a szövetkezeti hitelintézeteknél 2016 első félévében – az idei év második negyedévében az előző év azonos időszakához képest a takarékok több mint háromszor annyi jelzáloghitelt folyósítottak. A dinamikus értékesítés eredményeként a szövetkezeti hitelintézetek által kezelt jelzáloghitelek állománya 4 százalékkal növekedett, ezzel a takarékok 2016 első félévének végére fél százalékkal növelték részesedésüket a jelzáloghitelek piacán.  A Takarékbank 2016 harmadik negyedévében a jelzáloghitelek és a CSOK iránti kereslet további növekedésére számít, a bank szakértői az igazi áttörést 2017 tavaszától várják.

A jelzáloghitelek növekvő értékesítése mellett folyamatosan emelkedik a takarékokhoz benyújtott CSOK-kérelmek száma is: a használt lakás vásárlására igényelt támogatási kérelmek száma február és június között megnégyszereződött, míg az új lakásokra igényelt támogatások száma majdnem duplájára nőtt. Az év első felében összességében mintegy kétezer CSOK igénylést nyújtottak be országszerte a takarékoknál. Az otthonteremtési kedvezményt 2016-ban eddig túlnyomórészt használt lakások vásárlására igényelték, minden negyedik CSOK kérelem vonatkozott új lakás építésére vagy vásárlására.

A társasházi és magánerős építkezések, valamint a lakásvásárlások szezonalitása miatt a Takarékbank a jelzáloghitelek és a CSOK igénylések további emelkedésére számít 2016 harmadik negyedévében. A bank szakértői szerint az év első felében elindult új társasházi projektek átadása 2017 tavaszától igazi áttörést hozhat a lakáspiacon. A lakásépítések évek óta nem látott felfutását jelzi, hogy csak a takarékoknál és a Takarékbanknál folyamatban lévő értékesítési célú lakásépítési ügyletek több ezer lakás átadását valószínűsítik, ezek finanszírozási igénye pedig több tízmilliárd forintra rúg.

A Takarékbank várakozása szerint a társasházi projektek átadása 2017 tavaszától tovább növeli majd a jelzáloghitelek és a CSOK iránti keresletet, minthogy a 10 milliós támogatás, illetve a CSOK-hoz kapcsolódó 10 milliós kamattámogatott hitel egyaránt az új lakások vásárlására és építésére igényelhető.

csok-uj-lakas-2016.jpg

Szólj hozzá

jelzáloghitel szövetkezeti hitelintézet Takarékbank CSOK