Fokozzák a takarékok versenyképességét az egyesülések


2016. aug 29. írta: Takarék

Tőkeerősebb, versenyképesebb és eredményesebb szövetkezeti hitelintézetek jönnek létre a takarékszövetkezeti egyesülések révén - tájékoztatta a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) az MTI-t. Az egyesüléssel kapcsolatos döntések meghozatala a takarékszövetkezetek (részjegy) tulajdonosainak hatáskörébe tartozik, arról a szövetkezeti hitelintézetek közgyűlése hivatott dönteni, vagyis az egyesülések a takarékszövetkezetek autonóm, szuverén döntésén alapulnak – hangsúlyozta a szervezet. A jelenleg napirenden lévő 9 egyesülési kérelemben 32 takarékszövetkezet érintett.

Az utóbbi néhány évben jelentős számú egyesülés ment végbe a szövetkezeti hitelintézeti szektorban a hitelintézetekkel szemben támasztott, egyre szigorodó jogszabályi és felügyeleti előírások - például a tőkekövetelményekre vonatkozó uniós és hazai jogszabályok, az egyéb prudenciális előírások, illetve a megnövekedett adatszolgáltatási kötelezettség -, valamint az üzleti-piaci kihívások miatt. A megnövekedett tőkeerő aktívabb hitelezést, illetve nagyobb összegű hitelek nyújtását, ezzel pedig nagyobb ügyfelek kiszolgálását is lehetővé teszi. Emellett a párhuzamosságok felszámolásával az egyesülő takarékok számos területen takaríthatnak meg költségeket, a megnövekedett üzemméret pedig lehetővé teszi további, magasan képzett szakemberek alkalmazását is – húzta alá az SZHISZ.

 

Az integrációs szervezet tájékoztatása szerint az egyesülésben részt vevő takarékok a fúziót követően a jelenleginél aktívabban kívánják a helyi lakosság, a vállalkozások és a térség önkormányzatainak pénzügyi igényeit kiszolgálni. Az ügyfelek az egyesülést követően jellemzően több és magasabb minőségű szolgáltatást vehetnek igénybe, a fúziót követően egyebek mellett több helyen válik elérhetővé a devizaszámla-vezetés és a bankkártya-szolgáltatás is.

 

A kilencvenes évek elején még több mint 220 szövetkezeti hitelintézet volt Magyarországon, mára - főként az egyesülések következtében - számuk 78-ra csökkent, melyeknek összesített ügyfélszáma mintegy 1,1 millió. Az integrációs törvény hatályba lépése, 2013 júliusa óta 16 egyesülési folyamat zárult le sikeresen, amelyekben 51 szövetkezeti hitelintézet volt érintett. Az egyesülési folyamatban a Takarékbank Zrt-nek mint a szövetkezeti hitelintézetek központi bankjának, illetve a Magyar Nemzeti Banknak van engedélyezési jogköre.

 

Az SZHISZ a szövetkezeti hitelintézetek integrációjának központi irányító, szabályozó és kötelező intézményvédelmi szerve. Tagjai a szövetkezeti hitelintézetek, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), továbbá az integrációs szervezet tagjai közé felvett személyek vagy szervezetek.kezfogas-left.jpg

Szólj hozzá

takarékszövetkezet hitelintézet MFB SZHISZ