A vártnál is nagyobb bérnövekedés lehet idén


2016. aug 19. írta: Takarék

Júniusban a nettó reálbérek az előző hónapokhoz hasonlóan 7,5 százalékkal emelkedtek a KSH adatai szerint. Idén összességében a korábban vártnál is nagyobb mértékben, a tavalyi 4,3 százalékos bővülést követően akár 7 százalék feletti mértékben is nőhetnek a reálbérek a Takarékbank várakozásai szerint.

Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó bérnövekedés még dinamikusabb, 6,3 százalékos, a nettó bérnövekedés pedig 7,9 százalékos volt, így a reálbérek 8,1 százalékos növekedést értek el. A versenyszférában a bérek júniusban 5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az előző havi 5,6 százalékos emelkedés után, míg a rendszeres bérnövekedés üteme szintén 5 százalék volt az előző havi 5,5 százalékot követően. A közszférában továbbra is jelentősen, 7,3 százalékkal erősödtek a bérek, míg a közfoglalkoztatottak nélkül számolva a növekedés 9,9 százalék volt. Szintén kedvező, hogy az alkalmazásban állók száma 3,1 százalékkal bővült, amit döntően a versenyszféra alkalmazotti létszámának 3,4 százalékos növekedése okozott.

Az idei év egészében alapesetben 5,6 százalékos bruttó bérnövekedésre és mintegy 6,6 százalékos nettó reálbér növekedésre számítunk, amelyek azonban ennél akár jóval dinamikusabban, 7 százalék feletti mértékben is emelkedhetnek - prognosztizálja Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Egyes hiányszakmákban ugyanis gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a következő években, amit az elmúlt hónapokban folytatott bértárgyalások – egyes esetekben két számjegyű bérmegállapodások - is tükröznek, miközben egyes ágazatokban folyatódik az életpályamodellek bevezetése. 2013 óta így az idei év végéig kumuláltan 18 százalékot meghaladó mértékben, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig közel 22 százalékkal nőhetnek a reálbérek. Az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, a devizahitelek rendezése során kiszámíthatóvá váló törlesztő részletek, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje - fogalmazott a makrogazdasági szakember.

20160819_berek.jpg

Szólj hozzá

fogyasztás bérek keresetek Suppan Gergely