Jövőre még többen igényelhetik a CSOK-ot


2016. aug 15. írta: Takarék

Közel kétezer CSOK kérelmet fogadtak be a takarékok országszerte 2016 első félévében, a 10+10 millió forintos kamattámogatott hitelt 369-an igényelték, míg az új lakások áfájának csökkentéséhez kapcsolódóan 297-an igényeltek vissza adót - számolt be az MTI. Az év második felében továbbra is jelentős érdeklődés várható a CSOK iránt, míg jövő év elejétől az új lakások átadásával párhuzamosan a jelenleginél is többen igényelhetik az otthonteremtési kedvezményt.

A takarékszövetkezeteknél családi otthonteremtési kedvezményt igénylő ügyfelek 23,9 százaléka új lakás építésére vagy vásárlására, 71,4 százaléka használt lakás vásárlásra, 4,6 százaléka pedig bővítésre használná a támogatást. Az új lakás építésre, vásárlásra a takarékok által befogadott igénylésekből a legfeljebb 2 gyermekesek aránya 45 százalék, a három vagy több gyermekeseké pedig 55 százalék. Az átlagos igényelt hitelösszeg a kamattámogatott hitel esetében 5,9 millió forint.

A takarékok szerint az árak növekedése nem befolyásolta a CSOK iránti igényléseket, a lakásárak növekedése pedig kizárólag Budapesten és a nagyobb megyei jogú városokban jellemző, az ennél kisebb településeken nem. Az ügyfelek az év eleji időszakhoz képest egyre inkább konkrét kérdésekkel, igényekkel fáradnak be a takarékfiókokba.

A befogadott igénylések darabszámát területi bontásban tekintve a CSOK iránt a legnagyobb érdeklődés sorrendben Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Heves, Pest, Baranya, illetve Békés megyében mutatkozik.

A CSOK hatására megkezdett társasházi építkezések első üteme várhatóan az év végével zárul le, illetve ekkor kezdődik meg a kész lakások értékesítése, így 2017 első felétől a CSOK igénylések számának további emelkedése valószínűsíthető a takarékok szakértői szerint.

20160815_csok.jpg

Szólj hozzá

hitel hitelezés Takarék családi otthonteremtési kedvezmény CSOK