Ennyivel lett olcsóbb az élet egy év alatt


2016. aug 10. írta: Takarék

Júliusban 0,3 százalékkal, a vártnál nagyobb mértékben csökkentek a fogyasztói árak, a meglepetést elsősorban a szolgáltatások árváltozása okozta. A tavalyi -0,1 százalékot követően idén 0,6 százalékos átlagos inflációt várnak a Takarékbank elemzői.

Egy év alatt az élelmiszerek 0,2 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruk 1,8 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 0,2 százalékkal, a szolgáltatások 1,3 százalékkal, a ruházati termékek 0,9 százalékkal drágultak, míg az egyéb cikkek árai 4,9 százalékkal, ezen belül az üzemanyagárak 13 százalékkal csökkentek. A háztartási energiaárak 0,1 százalékkal mérséklődtek.

A maginfláció 1,3 százalék volt, ami azt tükrözi, hogy a jelentős béremelkedések ellenére továbbra sincs inflációs nyomás a hazai gazdaságban - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A makrogazdasági szakember szerint augusztusban az infláció még 0 százalék közelében maradhat, de bázishatások és a dohánytermékek jövedéki adó emelése miatt az őszi hónapoktól meghaladhatja az 1 százalékot, év végére pedig elérheti a 2 százalékot. A fogyasztói árak emelkedési üteme a 3 százalékos inflációs célt várhatóan így sem éri el 2018-ig, ami lehetővé teszi a kamatok tartósan alacsony szinten tartását, valamint a nem-konvencionális eszközök alkalmazását. Jövőre az inflációt egyes alapvető élelmiszerek áfacsökkentése fékezi, amit némileg ellensúlyoz a dohánytermékek jövedéki adójának további emelése, így 2017-ben az átlagos infláció 2,1 százalékra emelkedhet - tette hozzá.

20160810_inflacio_1.jpg

Szólj hozzá

infláció suppan gergely fogyasztói árak