Történelmi csúcson a külkereskedelmi többlet


2016. aug 05. írta: Takarék

Messze felülmúlva a várakozásokat, soha nem látott mértékű, 1129 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelmi mérlegben júniusban, 302 millió euróval meghaladva meg az egy évvel ezelőtti többletet. A Takarékbank prognózisa szerint 2016-ban a külkereskedelem többlete elérheti a 9,1 milliárd eurót, míg jövőre 8,3-8,4 milliárd euró körül alakulhat az élénkülő hazai beruházások, valamint az olajárak várható mérsékelt emelkedése miatt.

Az első félévben a külkereskedelmi többlet 5,3 milliárd euróra bővült az egy évvel ezelőtti 4,3 milliárd euróról. Az export euróértéke közel 5 százalékkal nőtt, míg az import euróértéke - feltehetően az alacsony energiaáraknak is köszönhetően - kisebb mértékben, 1,35 százalékkal bővült.

A nettó export szignifikánsan hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez, miután a második negyedévben 1,1 milliárd euróval emelkedett a külkereskedelmi mérleg aktívuma - értékelte az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője, aki szerint ezek az adatok is azt támasztják alá, hogy a GDP a második negyedévben érdemben gyorsulhatott. Az év hátralevő részében fennmaradhat az export növekedése, amit a Magyarországon gyártott egyes autómodellek frissített változatainak forgalomba hozatala, az európai gazdaság lassú, de stabil növekedése, valamint az európai autóeladások dinamikus, egyes hónapokban kétszámjegyű emelkedése is támogat.

A kivitel 5 százalékos bővülésének tükrében némileg meglepő módon, feltehetően átmeneti technikai tényezők - a hazai autógyárakban történt modellfrissítések - következtében 0,3 százalékkal csökkent az ipari termelés júniusban az egy évvel korábbihoz, míg 2,4 százalékkal az előző havihoz képest. A következő hónapokban újra élénkülhet az ipari termelés, amit az ipari hangulat és a beszerzési menedzser index júliusi megugrása mellett a tavalyi alacsonyabb bázis is támogat, így idén összességében közel 4 százalékkal nőhet a szektor kibocsátása - vélte a makrogazdasági szakember.

20160805_kulker_ipar.jpg

Szólj hozzá

export import külkereskedelem külkereskedelmi mérleg suppan gergely