Felpörgeti a GDP-t a fogyasztás


2016. aug 03. írta: Takarék

Folytatódott a kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése júniusban, a szektor így a GDP-növekedés gyorsulásához is érdemben járulhat hozzá. A vásárlók 5,7 százalékkal költöttek többet a boltokban az előző év azonos időszakához képest az első nyári hónapban. A Takarékbank elemzőinek várakozásai szerint a forgalom 2016-ban közel 5 százalékkal, a reálbérek erőteljes bővülésére tekintettel azonban ennél akár nagyobb mértékben is erősödhet.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,7 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 3,6 százalékkal élénkült a forgalom júniusban. Így a második negyedévben 6 százalékra emelkedett a bővülés üteme az első negyedévi 4,4 százalékról, ezáltal a szektor a GDP-növekedés második negyedéves gyorsulásához is hozzájárulhat - kommentálta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a KSH adatait.

A szakember szerint 2016-ban tartósan erőteljes maradhat a kiskereskedelmi forgalom emelkedése a reálbérek és a foglalkoztatás növekedése miatt. A szja-csökkentés hatására is a nettó reálbérek 6,5 százalék körül, de ennél akár nagyobb mértékben is nőhetnek (az egyes ágazatokban jelentkező szakemberhiány miatt lényegesen gyorsabb lehet a bérkiáramlás), a forgalom bővülése így a várakozásokat is meghaladhatja. A forgalom erősödését a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac élénkülése is támogathatja - fejtette ki az elemző, hozzátéve, hogy a háztartások elkölthető jövedelmét a hitelek törlesztő részleteinek csökkenése is növeli.

20160803_kiskereskedelem.jpg

Szólj hozzá

fogyasztás gdp ksh kiskereskedelem kiskereskedelmi forgalom suppan gergely