Hitelezés: itt a gazdaságtörténeti fordulat


2016. aug 02. írta: Takarék

2008 vége óta nem vett fel annyi új lakáshitelt a magyar lakosság, mint idén júniusban - számolt be a portfolio.hu az MNB adatai alapján. A lakáshitelek új volumene 43 százalékkal 48 milliárd forintra emelkedett, de a magyar hitelpiac legdinamikusabb szegmensét a személyi kölcsönök jelentették, hiszen tavaly júniushoz képest 61 százalékkal, 19 milliárd forintra nőtt a kihelyezésük.

Éves összevetésben még nem, a havi tranzakciók alapján azonban már bővül a magyar lakossági hitelállomány, ha minimális mértékben is. Májusban és júniusban is nagyobb volt ugyanis a hitelfelvétel, mint a törlesztés volumene. A lakosság banki hitelállománya az egy évvel korábbihoz képest még 5,9 százalékkal csökkent júniusban, ezen belül a lakáshiteleké pedig 3,7 százalékkal. A lakáshitel-állomány egészséges, évi 6-8 százalékos növekedéséhez 600-700 milliárd forintnyi új kihelyezés kellene, ebből jött össze a hitelkiváltásokat leszámítva csaknem 400 milliárd az elmúlt 12 hónapban.

Az elmúlt 12 hónapban 441 milliárd forintnyi lakáshitelt és 290 milliárdnyi fogyasztási hitelt helyeztek ki a bankok. Előbbire a 2009 szeptemberét megelőző 12 hónapban, utóbbira pedig a 2012 novemberét megelőző 12 hónapban volt utoljára példa (ez utóbbiban a végtörlesztés is szerepet játszott).

A lakáshitelezés lendületének fontos magyarázó tényezője a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a kedvező lakáspiaci fundamentumok és az alacsony kamatkörnyezet. Az új lakáshitelek THM-je 5,65 százalék volt júniusban, ami nem sokkal (0,35 százalékponttal) alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A személyi kölcsönöknél viszont egyértelmű, 21,2 százalékról egy év alatt 16,4 százalékra végbement THM-csökkenést láthatunk. Bár júniusban tovább csökkent a jegybanki alapkamat (és meg is állt 0,9 százalékon), a bankrendszer által alkalmazott hitel- és betéti kamatszintben már nem látható egyértelmű csökkenés, a változásokat a korábbinál nagyobb arányban befolyásolhatják összetétel-hatások.

vegtorl1.jpg

Szólj hozzá

lakáshitel személyi kölcsön hitelezés MNB