Sorra dőlnek a csúcsok a munkaerőpiacon


2016. júl 29. írta: Takarék

A vártnál jóval nagyobb mértékben, 5,1 százalékra süllyedt a munkanélküliségi ráta a második negyedévben. A Takarékbank prognózisa szerint nyár végén átmenetileg akár 5 százalék alá is kerülhet, az év átlagában pedig 5,5 százalék alá süllyedhet a mutató.

Az április-júniusi időszak átlagában a foglalkoztatás a 15-74 éves korú népesség körében 4 millió 343 ezer főre bővült, így az első negyedévhez képest 80 ezerrel (+1,9 százalékkal), a tavalyi második negyedévhez képest pedig 142 ezer fővel (+3,4 százalék) emelkedett az érték. A növekmény túlnyomó része (113 ezer fő) az elsődleges munkaerőpiacon realizálódott, míg a közfoglalkoztatottak száma 21 ezerrel 232 ezerre emelkedett, ami a gazdaságilag aktív népesség 5,1 százaléka. A foglalkoztatás 142 ezer fős éves növekedése az aktív népesség számának mindössze 66 ezres bővülése mellett következett be; a különbség (76 ezer fő) egyben megegyezik a munkanélküliek számának csökkenésével. Ez utóbbi a tavaly második negyedévi 310 ezerről 234 ezerre csökkent.

Az európai munkaerő-piaci célkitűzések szempontjából kiemelten releváns 20-64 éves korosztályon belül a foglalkoztatási ráta immár 71,4 százalékos – emelte ki a KSH adatközlése kapcsán Oszlay András, a Takarékbank vezető elemzője. E tekintetben ugyanakkor jelentős területi szóródás figyelhető meg: a legmagasabb, illetve a legalacsonyabb foglalkoztatási rátával bíró két régió (Közép-Magyarország, illetve Észak-Alföld) között a különbség meghaladja a 10 százalékpontot.

A gazdaság munkahelyteremtő képessége továbbra is erős, ami arra utal, hogy az első negyedévi lassulást túlnyomó részben egyszeri, technikai okok magyarázzák, és ezek megszűnését követően a GDP-növekedés ismét élénkülni fog – kommentálta az adatokat a szakember. Oszlay András szerint az üzleti felmérésekből továbbra is a foglalkoztatási szándék erősödése rajzolódik ki, a munkaerő-piaci számok a nyár végéig még tovább is javulhatnak.

01_epitkezes_mti.jpg

Szólj hozzá

foglalkoztatottság közfoglalkoztatás munkanélküliségi ráta oszlay andrás